Évtizedek óta először imádkoztak zsidók a hatodik századi gázai zsinagógában, adja hírül a JPost.

Bár a hadsereg a katonák biztonsága érdekében igyekszik megakadályozni az efféle posztok terjedését, úgy tűnik, hogy zsidó katonák imádkoztak az ősi épületben. A Sávéj Jiszráel nevű szervezet alapítója, Michael Freund rabbi így írt az X-en (Twitter):

„Évtizedek óta először izraeli katonák imádkoztak az ősi gázai zsinagógában. A zsinagóga a VI. században épült és csodálatos, Dávid királyt ábrázoló mozaikpadlóját hosszú évekkel ezelőtt fedezték fel. A zsidók visszatértek Gázába!!”

Az eseményről a hadsereg szigorú szabályzata miatt nem oszthattak meg képeket a közösségi médiában.

Michael Freund on Twitter: „Wow! For the first time in decades, #Israeli soldiers prayed in the ancient synagogue in #Gaza which was built in the 6th century and where a beautiful mosaic floor depicting King David was unearthed years ago. #Jews have returned to Gaza!!#Israel #Hamas pic.twitter.com/H9huNA7FVM / Twitter”

Wow! For the first time in decades, #Israeli soldiers prayed in the ancient synagogue in #Gaza which was built in the 6th century and where a beautiful mosaic floor depicting King David was unearthed years ago. #Jews have returned to Gaza!!#Israel #Hamas pic.twitter.com/H9huNA7FVM

A gázai zsinagóga a polgári időszámítás szerinti VI. század elején, 508-ban, a bizánci korban épült, és 1965-ben tárták fel egyiptomi régészek, akik eredetileg keresztény templomként azonosították mindaddig, amíg rá nem találtak a héber feliratos mozaikra, mely a lanton játszó Dávid királyt ábrázolja. A mozaik másolata ma a Nemzeti Parkok Hatóságág által üzemeltetett Somroni Hátov („Az irgalmas szamaritánus”) nevű helyszínen tekinthető meg és ugyanitt látható az állatokat rendkívüli pontossággal ábrázoló mozaikpadló is.

A három méter magas és 1,9 méter széles mozaik bepillantást enged a korszak művészeti és kulturális életébe. A mozaik főalakjának arca nem sokkal a felfedezése után megsérült. Miután Izrael 1967-ben, a hatnapos háborúban felszabadította Gázát, a mozaikot az Izrael Múzeumba szállították helyreállítás és konzerválás céljából. Később a Jehuda, Somron és Gáza területén feltárt ősi mozaikok saját múzeumot kaptak a keresztény zarándokhelyként is üzemelő Somroni Hátov régészeti parkban, melynek múzeuma a terület zsidó, szamaritánus és keresztény múltját mutatja be.

A park az 1-es autópálya mellett fekszik Jeruzsálem és a Holt-tenger között, Kfár Ádumimmal szemben.

Reményeink szerint hamarosan naponta háromszor gyűlnek össze imádkozni a zsidók az ősi gázai zsinagógában!

Képek: AVISHAI TEICHER:WIKIPEDIA

Megszakítás