Izrael déli részén található Kiriát Gát városában napok óta újra meg újra meszólnak a légoltalmi szirénák, figyelmeztetve a lakókat a Hámász terroristái által kilőtt rakétákra.  A városban működő chábád jesiva vezetőit ezért arra kérték, hogy „későbbi döntésig” költöztetessék biztonságosabb helyre az intézményt, 300 diákjával és tanáraikkal együtt. A szülőket jesiva vezetője, Joszef Jichák Zilberstrom rabbi arról értesítette, hogy az oktatást a jeruzsálemi Ramat Slomóban található lubavicsi zsinagógában fogják folytatni.

A zsinagógát Kiriát Gát főrabbijának, Mose Havlin rabbinak a testvére, Joszef Jichák Havlin rabbi vezeti.

A városban működő, idősebb tanulókat fogadó Chábád Jesiva Gedolá diákjai a településen maradnak, mivel engedélyt kaptak, hogy tovább folytassák tanulmányaikat az intézményben: „Bóchereink a helyi fiatalokkal dolgoznak, és jó hatással vannak rájuk ezekben a nehéz időkben” – magyarázta Havlin rabbi.

2014 eleje óta több, mint 450 rakétát lőttek ki terroristák a Gázai övezetből izraeli civil célpontokra. Ezek a rakéták körülbelül 4.5 millió izraeli civil életét veszélyeztetik – ez a lakosság 40 százaléka. Kiriát Gádban körülbelül egy perc áll az emberek rendelkezésére, a légoltalmi szirénák megszólalásától a rakéták becsapódásáig, hogy eljussanak az óvóhelyekre.

Megszakítás