A 10 éves fiú akkora pofont kapott egy európai megfigyelőtől, hogy lerepült a kipája. A támadó az Ideiglenes Nemzetközi Jelenlét Hevronban (TIPH) szervezet jogi tanácsadója volt. Azóta kirúgták.

Ezt a szervezetet 1997-ben alapították, hogy a városban figyeljen a Palesztin Hatóság és Izrael között létrejött egyezmények betartására, a gyakorlatban azonban a terrorista szervezetek tevékenysége felett szemet hunynak és megelégszenek a zsidó állam kritizálásával. A TIPH megfigyelői Svájcból, Norvégiából, Svédországból, Olaszországból és Törökországból érkeznek.

A videóval rögzített incidens Hevron legősibb részén, az úgynevezett Ádmot Jisáj negyedben történt, Dávid király egykori erődítményének közelében. Az áldozatról kiderült, hogy a Pász család gyermeke. 2001-ben egy arab orvlövész célzott lövéssel ölte meg a fiú testvérét, az akkor tíz hónapos Sálhevetet, akit édesapja babakocsiban tolt. A golyó az apát is megsebesítette.

A TIPH megfigyelőinek tilos a város zsidók lakta negyedeibe lépniük, ezért a férfi civil ruhában, sötét napszemüvegben és sapkában vett részt a Sovrim Stiká (Megtörjük a Csendet) nevű, radikális baloldali csoport által szervezett, provokatív túrán. Az álca ellenére a helyi lakosok felismerték, és rákiabáltak. Amikor a fiú elfutott mellette, nekiütközött, mire a férfi teljes erejéből pofon vágta. A jelen lévő izraeli rendőrök ekkor letartóztatták, és egy járőrautóval elszállították, de diplomáciai mentessége miatt el kellett engedniük.

Az áldozat

Az eset másnapján a jogi tanácsadót felmentették hivatalából, és visszaküldték Svájcba. Jean-Daniel Ruch, a svájci nagykövet ezt követően bocsánatkérő levelet írt a hevroni zsidó közösségnek.

„Önök nyilván hallottak arról a két nappal ezelőtt, Hevronban történt incidensről, melynek során a TIPH egy svájci állampolgárságú tagja megütött egy gyermeket. Bár az esetet kétségtelenül megelőzte némi provokáció a lakosok részéről, egy TIPH-tagtól teljességgel elfogadhatatlan az efféle viselkedés. Elvárjuk a TIPH tagjaitól, hogy minden körülmények között megőrizzék a hidegvérüket. Szeretném bocsánatkérésemet kifejezni a történtekért, és közlöm önökkel, hogy az érintett személy a mai napon elhagyja az országot. Számítok arra, hogy az önök segítségével elkerülhető lesz a feszültség fokozódása. Elengedhetetlen, hogy a lakosság és a TIPH közötti kapcsolat a kölcsönös tiszteleten alapuljon, és a provokációknak vége szakadjon. Megtisztelő, hogy hatékony párbeszédet folytathatok önökkel és remélhetőleg mindannyian a közös, békés jövőért dolgozhatunk. Ez alkalomból békés és nyugodt szombatot kívánok önöknek” – állt a svájci nagykövet levelében.

Hevron zsidó közössége üdvözölte Ruch bocsánatkérését, egyben megkérték a nagykövetet, hogy a jövőben „semleges és kevésbé ellenséges módon” viszonyuljanak a város zsidó lakosságához. A közösség közleményében kijelentette: „A TIPH az izraeli Külügyminisztériumtól arra kapta működési engedélyét, hogy felügyelje a Hevroni Egyezményt. A valóságban ez a szervezet rendre hazug, elfogult és ellenséges jelentéseket közöl, melyek elősegítik a provokációkat és a terrorcselekményeket. Mindezek ellenére a szervezet diplomáciai státuszt élvez. Ez a súlyos eset is rávilágít a Megtörjük a Csendet szervezet és az ellenséges nemzetközi megfigyelők közötti szoros együttműködésre. Az ártatlanság álcája mögött gyűlölet, képmutatás és erőszak bújik meg. A gyermekeinknek és a katonáinknak egyaránt védelmet kell élvezniük az ilyen ellenséges elemektől. Követeljük a megfigyelők munkájának felfüggesztését és a Megtörjük a Csendet szervezet provokatív túráinak beszüntetését a város zsidó negyedeiben.”

A TIPH annak ellenére elfogultan az arab narratívát támogatja, hogy a szervezet tagjai közül is szedett áldozatot a terror. 2002-ben, a második intifáda idején a svájci Catherine Berruex és a török Turgut Cengiz Toytunc vesztette életét, amikor egy arab terrorista tüzet nyitott rájuk a Hevronhoz közeli Hálhul mellett. A megfigyelők az országúton haladtak egy olyan gépkocsiban, melyen jól láthatóan fel volt tüntetve szervezetük neve. Huseyin Ozaslan, a támadás török túlélője elmondta, hogy tisztán látta a merénylőt, aki a Palesztin Hatóság rendőrségének egyenruháját viselte és egy Kalasnyikov gépkarabélyból tüzelt. „Kiabáltunk, hogy mi a TIPH megfigyelő vagyunk [és nem zsidók…], de ő csak lőtt folyamatosan” – emlékezett vissza.

Az elkövető

2006-ban a hevroni arabok a TIPH főhadiszállását támadták meg. Az épületet védő palesztin rendőrök elmenekültek. A lincselést végül a kiérkező izraeli katonák akadályozták meg, akik evakuálták a megfigyelőket a városból. A TIPH alkalmazottai védett konvojban hagyták el a várost, és csak hónapokkal később újították fel működésüket.

zsido.com

Forrás: hebron.org