A rengeteg pozitív élettani hatással bíró gyümölcs iránt óriási a kereslet, ezért nagy a nyomás az izraeli termelőkön.

Megkezdődött az izraeli avokádó-szezon, az egészségtudatos európaiak pedig reménykedve várják, hogy a gyümölcs a boltokba érkezzen. Az egészséges ételeket kedvelők szemében az avokádónak igen magas rangja van, az izraeli termés pedig mind közül talán a legnépszerűbb. „Minden évben egyre nő az avokádó iránti kereslet. Az izraeli termelők alig tudnak vele lépést tartani” – mondta Icik Kohén, az Izraeli Gyümölcstermelő Szövetkezet elnöke. „Úgy tűnik, 2016 nagyon jó év lesz.”

2015-ben Izrael 60 ezer tonna avokádót exportált. Ebben az évben az egész országban 100 ezer tonnányi össztermést várnak, ennek 70%-át exportálják.

Mivel az avokádó sokféle talajt kedvel, a tengerparttól a Jordán-völgyig és a Gálilig mindenfelé megtalálható a gyümölcsöskertekben. „A gyümölcsöknek vidékenként változik az íze. Az alma is más-más ízű lehet, attól függően, hogy hol termett. Ugyanez a helyzet az avokádóval is. A fogyasztók szeretik az izraeli változatokat, mivel azok különösen finomak.”

shutterstock_264493748

Izraelből Franciaországba, Angliába, Németországba, Hollandiába, a skandináv országokba és Oroszországba is exportálnak avokádót. A szállítmányok 4-5 nap alatt érkeznek megfelelően hűtött konténerekben, tengeri úton Európába. A versenytársaknak ugyanehhez 10-14 napra van szüksége.

Az izraeli kutatók híresek arról, hogy egyre szebb, finomabb, a betegségeknek jobban ellenálló, ugyanakkor tápanyagban dúsabb gyümölcsöket és zöldségeket kísérleteznek ki. Az avokádóval kapcsolatban is folynak a kutatások, új típus például a korán érő, ezért már augusztusban elérhető „Gálil”, melyet azonban csak a helyi piacon értékesítenek. Vannak olyan – szigorúan héber fantázianévvel: Náor, Lávi, Moti ellátott – típusok, melyek csak a közeljövőben kerülnek piacra. Fontos kiemelni, hogy az új típusokat nem génmódosítás, hanem a klasszikus kiválasztás és nemesítés útján hozzák létre, mivel az előbbit a törvény nem engedélyezi.

Az avokádó – a gránátalmához hasonlóan -, nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat és vitaminokat, emellett egészséges, telített és többszörösen telítetlen zsírokat is. „Fantasztikus gyümölcs. A benne levő zsírok egészségesek, és segítik a vitaminok és tápanyagok felszívódását a szervezetben. Nagy mennyiségben tartalmaz B és E vitamint, ásványi anyagokat, például magnéziumot, antioxidánsokat és rostokat” – mondta Jáel Inbár, táplálkozási tanácsadó. Tanulmányok rámutattak, hogy az avokádó kiváló lutein (szembetegségek ellen véd), rost (az emésztőrendszert segíti), folát (csökkenti a szívbetegségek kialakulásának esélyét) és olajos sav (koleszterinszint csökkentő) forrás. „Mivel az avokádó nagyon finom, a gyerekek is szeretik. Táplálék-kiegészítők helyett adjunk nekik inkább avokádót – kenyérre kenve, vagy salátában.” – javasolta a szakértő.

Forrás: Israel21c