A miskolci EMIH közösség vezetői, Fuchs Jehosua rabbi és felesége Eszter mindent megtesznek, hogy a környezetükben élő zsidóknak egyre több élehetősége legyen a vallási és közösségi élet terén és szoros kapcsolatban állnak a régió többi zsidó közösségével.

Meglepően mozgalmas zsidó élet zajlik például Bodrogkeresztúron: „Él itt néhány család, akik a vendégházat üzemeltetik. Velük nagyon jó kapcsolatban vagyunk.” – meséli Fuchs rabbi. Így aztán nem meglepő, hogy meghívást kaptak egy „Keresztírben” rendezett esküvőre – hosszú idő után ez volt az első igazi haszid lakodalom itt. Hogy a 250 fős, amerikai és izraeli vendégseregnek megkönnyítsék dolgát „szombati kerítést”, éruvot is felállítottak a faluban. Fuchsék a miskolci közösség néhány tagjával együtt utaztak Bodrogkeresztúrra, ahol részt vettek a szombat este rendezett ünnepi lakomán is.  Az ünnepet megtisztelte többek között Meir Hers Berger rabbi, az utolsó miskolci haszid rabbi unokája is.

Fuchsék helyismeretére és nyelvtudására egy szomorú helyzetben is szükség volt a hétvégén: az esküvőre érkezett vendégek közül hárman autóbalesetet szenvedtek szombat éjjel. Fuchsék nemcsak tolmácsként segítettek a sérülteknek, hanem elszállásolták a rokonaikat is, hogy közel lehessenek szeretteikhez.

A mozgalmas éjszaka ellenére másnap a terveknek megfelelően a miskolci Vigadóban 150 fő részvételével tartottak klezmer koncertet, amelyet Fuchs rabbi zsidó használati tárgyakról tartott előadása egészített ki.

És mivel elérkezett svát hónap, megtartották a havonta esedékes női estjüket is: tu bisvátra készülve egy bárban kóstoltak gyümölcskoktélokat – természetesen csak azután, hogy az eszközöket lecserélték saját kóser felszerelésükre: „Vittünk késeket, deszkákat. Szerencsére voltak olyan ízesítői a bártendernek, melyeken megfelelő kósersági pecsét volt. Így nagyon finom koktélokat ihattunk. Mivel néhány férfi is eljött, velük külön vonulva tanultam, míg a hölgyek az általunk hozott zsidó zenére táncolhattak.”

Persze az élet nem csak esküvőkből és ünnepségekből áll. Fuchs rabbi, aki sakterként segíti a magyarországi kóser élelmiszerellátást – a forgalmazók jóvoltából friss, kóser húst osztott szét a rászorulók között januárban.