A lerombolt Nagy Zsinagóga helyén épült új emlékpark a lengyelországi Oswiecimben, vagy, ahogy a világ ismeri: Auschwitzban – tudósít a Jewish Heritage Europe.

Ez az egyike annak a 40 építészeti helyszínnek, amelyet a rangos kortárs építészeti díjra a European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award-ra jelöltek. A 40 helyszín 18 országban található, és összesen 532 projekt közül választották ki őket, amelyek mind az elmúlt években valósultak meg.

A Nagy Zsinagóga Emlékpark létrehozását a város, lengyelországi és külföldi intézmények és magánadományozók támogatták. A helyszín sokáig üres telek volt, csak az utóbbi években jelentek meg a zsinagógára emlékező táblák.

Auschwitzi múzeum mutatja be a holokauszt előtti zsidó életet

Az eredeti állapotoknak megfelelően restaurálták, fényképek és egykori auschwitzi zsidók visszaemlékezései alapján.

A 2004-es régészeti ásatások során gyertyatartókra és más, a zsinagógából származó tárgyakra bukkantak, köztük az örökmécsesre, amely ma az Auschwitzi Zsidó Központi Múzeumban tekinthető meg. Az emlékparkban található a gyertyatartó másolata, valamint egy háromszög alakú építmény, amely a zsinagógáról készült fényképeket tartalmazza.

A Nagy Zsinagóga Emlékparkot koncerttel és gyertyafényes ünnepséggel avatták fel 2019. november 28-án, 80 évvel azután, hogy a náci megszállók 1939. november 29-én felgyújtották a zsinagógát. A helyén ma kirajzolódik az épület alapja, mellette kőlapokból kialakított ösvény és több pad található.

A emlékpark létrehozása az Auschwitzi Zsidó Központ projektje. A 2000-ben alapított vallási- és oktatási központ egy múzeumot is magában foglal, amely a város zsidó történetét mutatja be. Jiddisül Oshpitzin volt a település neve, lakosságának több mint a fele zsidó volt.

Nyitókép: Nagy Zsinagóga Emlékpark (forrás: a múzeum Facebook-oldala)