Éppen időben: a hanukai történet főgonoszát ábrázoló, korábban elrabolt pénzérmét találtak meg egy Kirját Smoná-i műkincstolvaj otthonában – olvasható a Times of Israel oldalán. A IV. Antióchuszt ábrázoló érme akkor került elő, amikor a rendőrök tetten értek egy tolvajt, aki fémdetektorral kutakodott egy régészeti lelőhelyen.

A házkutatás eredményeként számos eltulajdonított műtárgy került elő, melyek közül a legértékesebb a IV. Antióchusz szeleukida uralkodót ábrázoló pénzdarab, melyet az Izraeli Régészeti Hatóság szakembere, Dani Synon szerint a libanoni Türoszban vertek és a korszakban gyakori fizetőeszköznek számított. Ez volt ugyanis az „apró”, amihez hasonlót már százával találtak az archeológusok egész Izraelben. Bár a pontos értékét nem ismerjük, az biztos, hogy a piaci bevásárlásnál használták: „Nem tudom, hogy egy kenyeret vagy egy egész csirkét lehetett érte kapni, de körülbelül ezekhez volt mérhető az értéke” – mondta a szakértő.

A gyanúsítottat a határrendészet illetékesei érték tetten az észak-izraeli Ramot Menase ásatásán, illetéktelen fémdetektor-használat közben. Ezt követően került sor a házkutatásra, melynek során a pénzérmén kívül nyílhegyek, gyűrűk, övcsatok, ólomból készült tárgyak, gombok és más darabok is előkerültek. Ha egy esetleges bírósági eljárás során bűnösnek találják, a gyanúsított akár három évnyi börtönbüntetést is kaphat.

„A gyanúsított azt állította, hogy a geológia iránt érdeklődik és kvarckristályokat és fémeket keres, valamint ’mellesleg’ érméket és más ősi leleteket is gyűjt”

– mondta a Régészeti Hatóság lopásmegelőzési osztályának vezetője, Nir Distelfeld.

A hanuka ünnepe előtt néhány héttel előkerült pénzérme éppen azt a szeleukida uralkodót ábrázolja, aki elterjesztette Izraelben a hellenisztikus kultúrát és hírhedt volt arról, hogy hogyan nyomja el a zsidó vallási szokásokat. Míg Antiochusz az Egyiptomban uralkodó Ptolemaiosszal háborúzott a levantei uralomért, addig eltökélt zsidók egy csapata felkelést indított Antióchusz és az általa a Szentélybe helyezett, hellenizált főpap ellen. Az Egyiptomból visszatérő Antióchusz megpróbálta elfojtani a felkelést. Nem sokkal később bekövetkezett halálát kövtően a Hasmóneusok Jehuda Makabi vezetésével átvették az uralmat a szeleukida görögöktől Júdea fölött, visszaállították a szentélyszolgálatot és helyreállították a királyságot. Hanuka ünnepe a makabik győzelmét ünnepli a görögök és a hellenizált zsidók fölött.

Synon szerint a bronzból készült IV. Antióchusz-érmék különlegessége, hogy a „gazdasági kísérlet” fázisában készültek, amikor az uralkodó engedélyezte négy önkormányzatnak, hogy saját, helyi pénzt verjenek. Az érme egyik oldala általában valamilyen istenséget ábrázolt, a másik pedig egy helyi jellegzetességet mutatott be. A most megtalált pénz egyik oldalán az uralkodó látható, a másikon egy hajó és alatta Tűrosz kikötővárosának neve.