Az Atidna mozgalom 120 tagja utazott Auschwitzba, hogy részt vegyen a haláltábor áldozatainak emlékére tartott megemlékezésen és felvonuláson – írja a Jerusalem Post.

„A lengyelországi út és a holokauszt történetének megismerése különleges oktatási lehetőséget jelent az arab fiatalság számára. A program során sokat tanulhatnak a humanizmusról és a toleranciáról, illetve megismerhetik Izrael Állam és a zsidó nép viszonyulását a történtekhez. Mindkét elem igen fontos ahhoz, hogy etikus felnőttekké és állampolgárokká váljanak és sikeresen illeszkedjenek be az izraeli társadalomba”

– mondta Dalia Fadila, a szervezet társelnöke.

A 17-18 éves résztvevők három felkészítő foglalkozáson vettek részt az utazás előtt, hogy minél több mindent be tudjanak fogadni az utazás során tapasztaltakból, majd hazatértük után másoknak is át tudják adni a megszerzett tudást. A felkészülés során ellátogattak a jeruzsálemi Jád Vásembe és az Akkó mellett fekvő Gettóharcosok Múzeumába is.

„Meg kell érteniük, hogy mi is történt a holokauszt alatt, mert így tudják majd értelmezni a Lengyelországban látottakat. Fontos, hogy a későbbiekben ők is képesek legyenek oktatni másokat. A társadalmat kizárólag az oktatáson keresztül lehet megváltoztatni és jobbá tenni”

– jelentette ki Szulejmán Szulejmán, az Atidna oktatási igazgatója.

A résztvevők közül sokak számára ez volt az első alkalom, hogy ellátogathattak a Jád Vásem múzeumba, és részletesebben halhattak a soáról. Egyesek számára még Hitler neve is újdonságot jelentett.

„Én olvastam már a témáról egy keveset, de csak a legalapvetőbb dolgokról. Fájdalmas volt látni, hogy milyen szörnyűségekre képesek az emberek. Most már sokkal többet tudok minderről”

– mondta Ahmad, a csoport egyik tagja.

„Még egyszer sem meséltek nekem erről korábban. A településen, ahol élek, soha nem említették, hogy mit történt ezekben az években. Ha nincs az Atidna programja, valószínűleg sohasem szereztem volna ismereteket ebben a témában” – tette hozzá egy másik résztvevő, Juszuf.

Szulejmán elmondása szerint az Atidnának jelenleg 3500 tagja van országszerte, a muszlim, a keresztény és a beduin arab közösségből.

„Ez az első izraeli arab ifjúsági szervezet. Egyaránt fontos számunkra az arab kultúra büszke képviselete és az izraeli társadalomhoz való tartozás. Egyszerre erősítjük az arab közösséget, valamint az izraeli társadalmat és ezzel egész Izrael Államot.”

Az ifjúsági szervezet mellett az Atidna még három programot működtet: egy kutatói ösztöndíj-programot, egy felkészítő kurzust, amelynek segítségével az arab fiatalok az izraeli high-tech szektorban találhatnak munkát, továbbá egy vezetőképző programot.

Talin, a lengyelországi küldöttség egyik tagja arról beszélt, hogy a legfontosabb az arab és zsidó együttélés erősítése az országban, és erre különösen nagy szükség van a tavalyi gázai hadműveletek és az azt kísérő lázongások után. Az Atidna olyan, jó hangulatú találkozókat szervez zsidó ifjúsági szervezetek tagjaival, ahol sokat tanulhatnak egymásról a fiatalok. „Három hónappal ezelőtt az egyik ilyen találkozón az egyik zsidó lány azt mondta nekem, hogy korában utálta az arabokat, de most, hogy megismerkedett az arab kultúrával, még többet akar tanulni róla. Szóval, ha véget akarunk vetni a rasszizmusnak, akkor ez lehet a megfelelő út” – mondta Talin.

„Mi itt mindannyian együtt akarunk élni, fajgyűlölet nélkül. Ezért is annyira fontos, hogy az arab társadalomban is megtudják, hogy mi történt a holokauszt során. De az egész világnak meg kell ismerni a történteket, nemcsak az araboknak”

– tette hozzá Juszuf.

Fotó: International March of the Living