A Met@Chabad, azaz a Chábádban találkoztunk néven futó kezdeményezés mottója, hogy először a házasság intézményébe kell beleszeretni, utána jöhet csak a párválasztás – írja a Crownheights.info.

A program Berlinben indult hódító útjára, mert a pezsgő német főváros rengeteg fiatalt vonz a világ minden tájáról, köztük sok zsidót is. A hatalmas programkínálat és a számtalan szingli jelenléte azonban érdekes paradoxont eredményez: még nehezebb igazi társat találni, mint máshol. Mivel a legtöbben az új kalandokat és élményeket keresik, az igazi, hosszú távú elköteleződéssel járó kapcsolatokra nincs túl nagy igény.

Netflix vs. valóság – így néz ki a vallásos zsidó randevúzás

Egy újdonsült feleség vezeti be az olvasókat a zsidó ismerkedés rejtelmeibe.

Éppen ez volt a problémája a Berlinben élő Alex Parhomovskinak is, ezért azonnal felkeltette az érdeklődését az új társkereső, amelyről a Chábád által fenntartott, fiatal zsidó értelmiségieknek szóló szervezetben hallott. A nagy szakértelemmel, sokéves tapasztalattal és érző szívvel összeállított Met@Chabad nem okozott csalódást: Alex itt ismerkedett meg Shirleyvel, akivel azóta már el is jegyezték egymást.

„Istennek hála Berlinben rengeteg olyan szervezet működik, amely a zsidó fiataloknak kínál programokat. Hamar feltűnt azonban, hogy ezeken az összejöveteleken a legtöbb ember nem házastársat keres magának. Csak sodródnak, nem tudatosak ezen a téren. Emiatt sokaknak összetörik a szíve. A legtöbben gyakran váltogatják a partnereiket, de ettől nem válnak boldogabbá.” – mondta Alex.

„Nagy hatást gyakorolt rám Manis Friedman rabbi előadás-sorozata erről a témáról. Ő azt tanítja, hogy először a házasság intézményébe kell beleszeretni és csak azután egy valódi emberbe. Ez a gondolat rendet tett a fejemben és meg is lett az eredménye”

– tette hozzá.

Alex egy Európa-szerte meghirdetett villámrandi programhoz csatlakozott, amelyet egy lubavicsi házaspár, Levi És Mushka Pinson szervezett tavaly decemberben Berlinben.

„A mi közösségünk elég kicsi, így minden szingli ismeri egymást. A Met@Chabad viszont kitekintést nyújt a távolabbi közösségek felé is, országos, sőt európai szinten” – magyarázta Pinson. A virtuálisan megtartott rendezvény során a résztvevők először kitöltenek egy részletes adatlapot, amelyből meg lehet ismerni az értékrendjüket és az elvársásaikat. Ez alapján egy algoritmus hét olyan személy nevét dobja fel, akik hasonló értékeket és életcélokat jelöltek meg. Ekkor következnek a villámrandik, ahol mindenkinek nyolc perce van arra, hogy első benyomást szerezzen a másikról. Ha kölcsönös a szimpátia, a program megadja a felek elérhetőségét, akik ezután önállóan építhetik tovább a kapcsolatot.

Alex azonnal látta, hogy a Düsseldorfban élő Shirleyvel komolyra fordulhat a dolog.

„Ami azonnal megragadott benne, hogy éppen úgy gondolkodott a házasságról, ahogyan én. Ugyanazokat a célokat fogalmazta meg és meglehetősen eltökéltnek tűnt. Ezzel a hozzáállással nem igazán találkoztam korábban a modern zsidó közösségben. Mivel megtaláltuk a közös hangot, innen már könnyű volt tovább folytatni az ismerkedést. A többi pedig már történelem..”

– mesélte Alex.

A pár eljegyzésének bejelentésekor Beryl Frankel rabbi, a Met@Chabad egyik ötletgazdája táncra perdült az irodájában. „Alex és Shirley történetében benne van minden, amit megfogalmaztunk magunknak: meg kell változtatni a párkereséshez való hozzáállást a zsidó fiatalok körében. A ma divatos randizás helyett a Tóra bölcsességén alapuló, házasságot célzó, értékekre épülő módszert kell meghonosítani. Amiről régen csak álmodoztunk, mára valósággá vált” – mondta Frankel rabbi.

Megtudtuk mi a boldog házasság titka és most megosztjuk önökkel is

Ben és Chani Farhat megható epizódokkal tarkított előadásával szórakoztatta a közönséget az Óbudai Zsinagógában.

Moshe Kotlarsky rabbi, a Chábád központi oktatási szervezetének igazgatója szintén örömét fejezte ki: „Az, hogy két, Németországban élő zsidó fiatal a Rebbe útmutatása alapján talált egymásra, igazán nagy boldogságot okoz. Ezzel együtt nincs okunk a pihenésre, mert azt szeretnénk, hogy mire Alex és Shirley összeházasodik, már több száz ifjú párnak kívánhassunk mázel tovot”.