Elindult az EMIH karitatív tevékenységeinek módszertani fejlesztését célzó projektje

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség „A társadalmi felelősségvállalás eszközeinek módszertani fejlesztése nemzetközi együttműködés keretében” című, EFOP-5.2.2-17-2017-00029 azonosító számú támogatási kérelme 49,93 millió forint támogatásban részesült. A projekt célja az EMIH karitatív tevékenységeinek szakmai fejlesztése, nemzetközi együttműködéseinek erősítése, hazai és nemzetközi tapasztalatcsere programok, kutatások lebonyolítása a projekt két éves időszaka alatt.

Az EMIH 2015-ben megalapította saját szeretetszolgálatát, amely a CEDEK EMIH Izraelita Szeretetszolgálat nevet kapta. Az EMIH által megvalósítandó projekt fő célja a nemzetközi és hazai szakmai tapasztalatok és jó gyakorlatok megismerése, kipróbálása, valamint ajánlások kidolgozása a társadalmi együttélés, a család társadalmi szerepének megerősítése érdekében, valamint nemzetközi hálózatépítés.

A projekt eredményeként szeretnénk jobban megismerni az egyházi karitatív és állami szociális ellátás módszertanait, jó gyakorlatait elsősorban a családsegítés, ételosztás, adománygyűjtés és elosztás, nappali idősgondozás, önkéntesség tevékenységekhez kapcsolódóan; valamint a nemzetközi együttműködéseinket erősíteni. A projektben – 2018 január 1. és 2019 december 31. között – Miskolcon, Debrecenben és az Észak-Magyarországi régióban összesen 12 műhelymunka és 8 hazai tanulmányút, valamint az eredmények terjesztése érdekében 3 tréning valósul meg.

Ezeken a rendezvényeken történik a tapasztalatok megosztása a térségben dolgozó szociális szakemberek között, meghívott előadókkal, innovatív eljárások és jó gyakorlatok bemutatásával. A projektben összehasonlító kutatás is készül, mely módszertani-szakmai összegzés és szakmai ajánlásokat fogalmaz meg a karitatív, egyházi szervezetek feladatellátási hatékonyságának fejlesztése terén. A projekt külföldi társzervezetek, hazai szeretetszolgálatok, állami szociális intézmények, civil szervezetek bevonásával valósul meg.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

A projektről bővebb információt a www.zsido.com oldalon olvashatnak.