Már több mint egy hónap telt el az izraeli parlamenti választások óta, de az új kormány még mindig nem alakult meg. Benjamin Netanjahu már hosszabbítást is kért Reuven Rivlin elnöktől, de így is alig egy hete maradt a kormányalakításra.

A koalíciós tárgyalások egyelőre két megállapodásra vezettek. Ahogy arról lapunk korábban beszámolt, a Likud a Jahadut Hatorával, az askenazi ortodoxokat képviselő párttal írta alá az első koalíciós megállapodást. Az egyezség legfontosabb pontjai az egyenlő teherviselés kérdését érintik, és a korábbi, szankciókon alapuló integrációs programok helyett az együttműködésre épülnek, olyan kompromisszumok keresésével, melyek a vallásos izraeliek számára is elfogadhatóak. Az eddigi törvényeket kezdeményező és várhatóan ellenzékbe vonuló ‘Jes Atid’ (Jair Lapid pártja) élesen kritizálta a lépést, ők ugyanis a vallásos közösségek asszimilálását tekintik kívánatosnak.

A második koalíciós megállapodást a Mose Kahlon vezette Kulanu párttal kötötték meg. Ennek az egyezménynek a részletei nem tartalmaznak meglepetéseket, Kahlon pártja lesz a felelős majd a Pénzügyi, az Építésügyi és a Környezetvédelmi minisztériumért. A párt vezet még néhány további intézményt is, amelyek a lakáshelyzet javítására biztosíthatnak majd eszközöket.

koalicio-1-jahadut-hatora

 

Az Arje Deri vezette Sasz párt döntés előtt áll: a belügyminiszteri pozíciót kérjék vagy valami mást helyette. Problémás a vallásügyi minisztérium helyzete is, melyet mind a Sasz párt, mind a nemzeti-nacionalista ‘Habait Hajehudi’ párt is irányítani szeretne. Az utóbbi párt vezetője, Naftali Bennett várhatóan oktatási miniszter lesz.

Avigdor Lieberman pártja, a ‘Jiszrael Betenu” élesen ellenzi a vallásos pártokkal kötött megállapodásokat, és egyelőre az sem világos, hogy Lieberman milyen feladatot kapna az új kormányban.

Mindezekkel a problémákkal együtt is valószínűtlennek látszik az, hogy Netanjahu ne tudná időben megalakítani a kormányát.

 

Dan Diamant

 

Kép: ynet

Megszakítás