Gazdasági kényszer, környezettudatosság és PR, főleg ezek vezérlik az izraeli önkormányzatokat, amikor úgy döntenek, hogy biogázt, napenergiát használnak és építési hulladék újrahasznosításával foglalkoznak.

Az Izrael középső részén található Kfar Sava város azt tervezi, hogy a város gyakorlatilag összes hulladékát újrahasznosítja. Eilatban pedig arra törekszenek, hogy a város elektromos hálózatát teljesen napenergiával táplálják. Ma már a napközbeni igények 75 százalékát fedezik így.

A városok vezetői nem várnak tovább arra, hogy központi intézkedések történjenek, hanem a gazdasági kényszer miatt is maguk fognak lépni – olvasható a hareetz.com cikkében. Kevesebbet akarnak költeni áramra és hulladékfeldolgozásra.

Kfar Sava működési költségeinek 40-60 százalékát viszi el a szemét tárolása, ezért is akarnak megszabadulni az összestől, együttműködésben a környező településekkel. Komoly harcot vívnak az izraeli településeken az illegális szemétlerakással is.

Sok helyen tervezik, hogy kedvezményes áron biztosítják a lehetőséget arra, hogy a lakosok az építésű hulladékokat egy már most is működő ezzel foglalkozó központi feldolgozóba juttathassák el. Ez a központ – Negev Ecology – piaci alapon működő magánvállalkozás.

zsido.com

Kép: hareetz.com