Egy brit zsidó vállalkozó saját vagyonából mentett meg egy elhagyatott zsinagógát az Egyesült Királyságban – írja a The JC. Mint annyi más zsinagóga amit bezárni kényszerültek, az 1870-ben épült angliai Coventry Zsinagóga épületének állapota is romlásnak indult mielőtt tizenhárom évvel ezelőtt lakatot tettek volna a kapujára. Azonban az izraeli származású Avraham Tordjman megvásárolta a régi rabbiházzal együtt, és célul tűzte ki, hogy visszaállítja régi fényét.

A vásárlás – amelyet szépségszalonja eladásából finanszírozott – egyszerre tükrözte a vallási épület megőrzésére és a város zsidó életének újjáélesztésére irányuló vágyat. Tordjman emlékezett arra, hogy egy lengyelországi útja során mennyire dühös volt amikor látott egy uszodává átalakított korábbi zsinagógát. Akkor döntötte el, hogy – amennyiben megteheti – nem fogja hagyni, hogy ilyesmi előforduljon.

2018 óta, mintegy 80 ezer fontot (nagyjából 34 millió forintot) költött a felújításra. Elképzelései szerint az épület zsinagógaként fog funkcionálni, illetve iskolai látogatásoknak ad majd otthont. A költségek azonban elérhetik az 500 ezer fontot (213 millió forint), ami a cikk szerint láthatóan nem riasztja el a tulajdonost: Avraham nem akar pénzt gyűjteni, de már érkezett némi támogatás a helyiek részéről is, ő maga pedig beletanult a házfelújításba.

Veszélybe került Nagy-Britannia legrégebbi zsinagógája

A környéken tervezett építkezések fenyegetik a londoni műemlék épületet, ami több mint 300 éves. 

Borítókép: Google Street view