Eladó Marc Chagall háza a Catskill-hegységben(Catskills). A hangulatos víkendházért mindössze 240 ezer dollárt (105 millió forintot) kérnek – írja a JTA.

A borst-övnek (a céklából készült borstot zsidó bevándorlók vitték magukkal az Egyesült Államokba) vagy zsidó Alpoknak is nevezett nyaralóövezet, a Catskills a New York-i zsidó munkás- és középosztály lassan egy évszázada kedvelt pihenőhelye. Aki csak teheti, a hegyekbe menekül a nyári fülledt forróság elől. A pihenni vágyó, hagyományokhoz hű zsidó családok számára számos lehetőség nyílik ezen a területen, akár szervezett körülmények között, akár magánúton szeretnének nyaralni és kikapcsolódni. Ez a hegyes-völgyes terület számtalan zsidó gyermektábornak is otthont ad. Szinte nincs olyan közösség New Yorkban, amelyik ne tartana fent tábort a Catskillsben és sok jesiva is ide települ át a nyári hónapokra, amikor az óceánparti városban nehezen elviselhető a párás, forró időjárás.

A világ egyik leghíresebb festője szintén otthonra talált egy időben ezen a helyen. Chagall hosszú élete során számos házban lakott, többek között szülőfalujában, Vityebszkben (ma Fehéroroszország), Párizsban, New Yorkban és Long Islanden. Valamint ebben a most megvételre kínált, kétszobás, egy fürdőszobával ellátott, hegyoldalban meghúzódó nyaralóban, ahol 1946 és 1948 között élt és alkotott. A szürke zsindelyes épület kétezer négyzetméteres telken helyezkedik el és az ingatlanügynökség szerint 240 ezer dollárt, vagyis több mint százmillió forintot ér.

A házban Chagall a nála jóval fiatalabb szeretőjével, Virginia Haggard McNeillel élt. A fiatal nő is a művészek életét élte. Apja angol diplomata volt, a nő korábban, Chagall New York-i éveiben a festőóriás házvezetőnője volt. Chagall néhány évvel korábban veszítette el szeretett feleségét, Bellát. Haggard – aki egyébként férjnél volt – szomorúsággal vegyes megújulást hozott a művész életébe. Amikor ebbe a házba költöztek, már várandós volt közös gyermekükkel, aki a David nevet kapta. Az itt töltött évek produktívnak bizonyultak a művész életében: egy nem messze fekvő, stúdióként szolgáló bungalóban (ez nincs benne a ház kikiáltási árában) több mint száz festményt, litográfiát és vázlatot készített.

Chagall maga azt vallotta a házról, hogy szülővárosára emlékeztette, arra a környezetre, ahol hászid családjában nevelkedett mindaddig, amíg el nem költözött Szentpétervárra, hogy ott művészetet tanuljon. Később Párizsba költözött és megkezdte felfelé ívelő pályáját, kialakítva a sajátos chagalli stílust a maga csodálatos színeivel és a gravitáció minden törvényének ellentmondó, a vidéki zsidó életet megragadó képeivel. A Catskillsben Chagall, aki Haggarddal franciául beszélt, mert az angolt soha nem sikerült elsajátítania, szívesen beszélgetett jiddisül a környéken nyaraló ortodox zsidókkal.

„Marc békésnek érezte High Falls-ot. Az élet leegyszerűsödött, és Marcnak nem kellett a pénzügyekkel foglalkoznia”

– írta később Haggard. Két évvel később azonban a pár elhagyta a helyet és soha többé nem tértek vissza. Ennek részben az volt az oka, hogy az amerikai kormány baloldali nézetei miatt megtagadta a vízumot Chagalltól. Chagall Franciaországban halt meg 1985-ben. High Falls az évek során többször is lerótta kegyeletét világhírű egykori lakója és szeretője előtt néhány kiállítással. A ház legutóbb 2004-ben cserélt gazdát, akkor 200 ezer dollárt adtak érte. A gazdag múlton kívül a csodás környezet, a szép hegyoldal és a telek hátsó részében meghúzódó erdő is vonzó lehet a leendő vevő számára.

Fotó: Berkshire Hathaway HomeServices Hudson Valley