Fontos állomásához érkezett az Egyesült Államok két zsidó közösségének jogi vitája: úgy tűnik a Rhode Island-i gyülekezeté marad Amerika legrégebbi zsinagógája.

Ahogy arról tavaly beszámoltunk, a per tárgya Amerika legrégebbi zsinagógájának felügyelete, beleértve annak értékes tárgyait. Négy év után, egy szövetségi bíróság most úgy döntött, hogy a Touro zsinagóga a Rhode Island-i gyülekezet felügyelete alatt áll, annak minden tartozékával együtt. A vitát az indította el, hogy a gyülekezet 7,4 millió dollárért el akart adni néhány kegytárgyat, ám a new york-i Shearith gyülekezet egy XVIII. századi megállapodásra hivatkozva, ami szerint ő a vagyonkezelő, ezt próbálta megakadályozni – olvasható a forward.com-on.

A Touro zsinagóga 1763-ban kezdte meg működését, itt élt a brit gyarmatokon a legnagyobb zsidó közösség, amelynek tagjai jellemzően a spanyol inkvizíció elül menekültek. 1776-ban aztán sokan távozni kényszerültek innen is a függetlenségi háború idején. Ekkor kerültek át a Tóra-díszek megőrzésre New Yorkba, majd 1870-ben újra vissza az eredeti helyükre. A Rhode Island-i gyülekezet azért akarta ezeket a tárgyakat eladni egy bostoni múzeumnak, hogy fedezze az épület karbantartását, miután a 2008-as válság érzékenyen érintette őket is. Ám a tervről azóta már lemondtak, függetlenül a felügyelettel kapcsolatos pertől. A new yorkiak, akik szerint a tárgyak értékesítése a zsidó hagyományokat is sértette volna, azt vizsgálják, hogy folytassák-e a pereskedést, vagy tudomásul vegyék a döntést.

Kép: wikimedia.org