Kétszer eladták a sírhelyet

Hatalmas, kontinenseken átívelő vita robbant ki a nyíregyházi zsidó temető egyik sírja miatt, amiért – úgy tűnik – ketten is fizettek. Nyíregyházán ortodox és status quo hitközség működött egykor, a két közösség külön-külön temetőt tartott fenn. A mostani vita témája egy, az ortodox részben található sírhely – számolt be a napokban a Népszabadság.

A történet gyökerei messzire nyúlnak vissza, Wieder Sálom rabbihoz, aki a II. világháború előtt évtizedeken keresztül állt a nyíregyházi ortodox hitközség élén. 1941-ben, felesége halálakor több sírhelyet is megváltott az ortodox temetőben azzal a céllal, hogy halála után egy ohelt, emlékházat építsenek a sírok fölé.

Ám Wieder rabbi – közösségének sok ezer tagjával együtt – Auschwitzban lelte halálát, és nem adatott meg neki, hogy a nyíregyházi temetőben (vagy bármely temető, bármely sírjában) nyugodhasson. Sírja helyén évtizedeken át tábla jelezte, hogy a sírhelyet megváltották. Az Egyesült Államokban élő leszármazottai rendszeresen látogatják a temetőt és gyakran szerveznek a környékre zarándokutakat.

Csakhogy nemrégiben kellemetlen ténnyel kellett szembesülniük: a temetőt gondozó nyíregyházi hitközség eladta a rabbi sírhelyét, amelyre – bár a vevő még életben van – előre sírkövet is állítottak. A Wieder rokonok szerint azonban erre nem volt joga a hitközségnek, hiszen a zsidóságban a sírhelyet örökre váltják meg. Minden követ meg is mozgatnak a rabbi sírhelyének védelmében: a Szenátushoz fordultak, valamint a Budapesti Ortodox Rabbinátust is megkérték, adjon ki állásfoglalást az ügyben.

A Budapesti Ortodox Rabbinátus: „A hagyományokat tiszteletben kell tartani!”

Oberlander Báruch rabbi, az ortodox rabbinikus bíróság vezetője, egyértelműen úgy foglalt állást: a nyíregyháziaknak tekintettel kellene lenniük az ortodox temető hagyományaira éppúgy, mint a rabbi leszármazottainak követelésére. Ha a sírhelyet megváltották, akkor az az övék. Márpedig erről a fényképekkel bizonyítható egykori táblán kívül Wieder rabbi titkárának írásos vallomása is tanúskodik.

A történethez azonban Oberlander rabbi még egy aspektust felvetett, mégpedig azt, hogy a nyíregyházi zsidó temető ortodox részében, amelyben a kérdéses sírhely van, külön temetik a nőket és a férfiakat. Wieder rabbi felesége azért nyugodhat a férfi részen, mert – ha a tervek szerint megépült volna az ohel – az elkülönítette volna őt a férfiak nyughelyétől. Oberlander rabbi szerint a leszármazottaknak kötelessége lett volna az ohelt megépíteni, amely kötelességük betartására állásfoglalásában fel is szólította őket.

A nyíregyháziak – az évtizedeken a sírhelyet jelölő tábla dacára – azt állítják: nem áll rendelkezésükre olyan bizonyíték, amiből kiderülne, hogy a rabbi megváltotta magának azt a sírhelyet. Heisler András a Mazshisz elnöke egy Facebook bejegyzésben egyenesen méltatlannak tartja, hogy „valaki Amerikából 70 év után egy olyan sírhelyet kér számon, ahol valójában a deportálások miatt sajnálatosan nem nyugszik egyetlen rokona sem”.

Oberlander rabbi teljes állásfoglalása:

 

nyiregyhaza_rabbinikus_alasfoglalas_Page_1

nyiregyhaza_rabbinikus_alasfoglalas_Page_2

nyiregyhaza_rabbinikus_alasfoglalas_Page_3

nyiregyhaza_rabbinikus_alasfoglalas_Page_4

 

Megszakítás