Tűz a nap és a férfiak rohannak grillezni? Ezúttal nem a brit tudósok, hanem az izraeliek álltak elő a tudományos megfejtéssel. A Tel-Avivi Egyetem kutatói az évszakok étkezésre gyakorolt hatását vizsgálták mintegy háromezer ember táplálkozási adatait elemezve – írja a timesofisrael.com.

A vizsgálat során az derült ki, hogy a férfiak nyáron körülbelül napi 300 egységgel növelték a kalóriabevitelüket, míg a nők nem. A kutatók férfiakat és nőket küldtek ki a szabadba a napsütéses órákban, mert az volt a feltevésük, hogy az étvágyra gyakorolt hatás összefügg a napnak kitett bőrfelület nagyságával. A kísérlet végén megállapították, hogy a napsütés a férfiak vérében a ghrelin nevű hormon felszabadulását idézte elő, a nőkében azonban nem. Az „éhséghormonként” ismert ghrelin többek között fokozza az étvágyat.

A szakemberek ugyanerre jutottak egereknél is. A hím egerek vérében több ghrelin volt, és többet ettek, miután UV-B sugárzásnak voltak kitéve. A nőstény egerek nem rohantak az etetőhöz.

Izraeli felfedezés könnyíti meg a szívinfarktus kezelését

Eddig ismert volt, hogy a vérerekből nyirokerek keletkezhetnek, de most új dolgot fedeztek fel.

A férfiak és nők közötti különbségek a kutatók szerint azzal függhetnek össze, hogy a tesztoszteron és az ösztrogén milyen módon lép kölcsönhatásba a bőrt károsító UV-B sugárzással. Jó hír, hogy a ghrelin nemcsak az étvágyat fokozza, de gyulladáscsökkentő hatása is van. A mérsékelt napozás csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedéseket, és a ghrelin ebben is szerepet játszhat.

A kutatást a Nature Metabolism című lektorált tudományos folyóiratban tették közzé.

Fotó: Sander Dalhuisen on Unsplash

Megszakítás