Az izraeli Weizmann Tudományos Intézet felfedezése szerint a nyirokerekből vérerek fejleszthetők ki. Eddig úgy gondolták, hogy új erek vagy más erekből, vagy úgynevezett progenitor sejtekből állíthatók elő. Ezt a harmadik lehetőséget genetikailag módosított zebrahalakban sikerült felfedezni, amelyek sejtjeit egy eljárással megjelölték, hogy nyomon követhetővé váljanak – írja a jpost.com.

„Az eddig is ismert volt, hogy a vérerekből nyirokerek keletkezhetnek, de most először mutattuk ki, hogy a normális fejlődés és növekedés során fordított folyamat is végbemehet”

– magyarázta Dr. Rudra N. Das, az intézet Immunológiai és Regeneratív Biológiai Tanszék munkatársa.

A fiatal zebrahalak uszonyának növekedését vizsgálva a kutató megállapította, hogy a nyirokerek még a csontok kifejlődése előtt megjelentek. Néhány nyirokér végül elvesztette jellegzetes vonásait, és vérerekké alakult át.

Mesterséges fület kapott egy hatéves kisfiú

Izraeli orvosok 3D nyomtatással készítettek fület egy hatéves kisfiúnak.

Ezek az eredmények új perspektívát adnak az emberi fejlődés tanulmányozásában. Segíthetnek például tisztázni az emberi méhlepényben található erek speciális elrendezésének működését, amely alacsony oxigénszintű környezetet teremt az embrió fejlődéséhez. A tanulmány eredményei új felfedezésekhez vezethetnek a szív- és érrendszeri problémák területén is: a szívinfarktus könnyebben kezelhetővé válhat, ha az orvosok jobban megértik a szív koszorúereinek jellemzőit.

Fotó: Towfiqu barbhuiya on Unsplash