Pálinkás Józseffel találkoztak az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség képviselői. Az MTA elnöke, aki tagja a Holokauszt Emlékbizottságnak, először fogadta a hitközség képviselőit. 

A megbeszélésen a Holokauszt közelgő 70. évfordulója kapcsán beszéltek a Tudományos Akadémia szerepéről a történelmi események tudományos feldolgozásában, ami nagyban segítheti a társadalom szembenézését és a közös továbblépést.
Ennek kapcsán egyeztettek egy közös programsorozat lehetőségéről. Az ismeretterjesztő előadásokat, interaktív oktatási modulokat és speciális kiadványokat tartalmazó projekt széles körben, közérthető formában tenné megismerhetővé a Holokauszttal kapcsolatos kutatások eredményeit. Ezek a programok arra is lehetőséget teremtenek, hogy feloldják a zsidó-magyar együttélésben lévő kibeszéletlen konfliktusokat és lehetővé tegyék az áldozat-bűnös sémán való túllépést. Pálinkás József egyetért az Emih-hel abban, hogy ezek a folyamatok teszik egyedül lehetővé a társadalmi megbékélést és együttműködést.