Sylvan Adams, a kanadai-izraeli filantróp adománya lehetővé teszi, hogy az Izrael középső részén fekvő Elád városában bicikliutat építsenek, számol be az Arutz7. A városban az izraeli függetlenségi nap utolsó óráiban követett el két arab merénylő véres támadást. Három férfivel végeztek, s ezzel 16 gyermeket tettek árvává. A baltával és késsel gyilkoló terroristákat hatvan órás hajtóvadászat után fogták el a településtől nem messze.

Néhány nappal a szörnyű merénylet után Elád polgármestere, Jiszráel Porus rabbi fogadott egy delegációt és körbevezette őket a városban. A találkozóra Jicchák Herzog államelnök javaslatára került sor. A kanadai küldöttséget Sylvan Adams vezette. A csoport célja az volt, hogy kimutassák szolidaritásukat és támogatásukról biztosítsák a város lakóit. A polgármester részletesen beszámolt látogatóinak a szörnyű támadássorozat részleteiről.

A delegáció végigjárta a város szélén haladó bicikli- és sétautak már megépült első szakaszát és megismerkedett a második szakasz terveivel: az egész várost körülvevő, széles sétaút, mellette biztonságos bicikliút, világítás, biztonsági kamerák és magas biztonsági kerítés. Az utat a nagyvonalú adományozó kerékpáron tette meg az áldozatok emlékére, és a látogatás végeztével a következőket mondta:

„A terroristák azért jöttek ide, hogy halált és káoszt hozzanak, életeket pusztítsanak el, gyerekeket tegyenek árvává és ártatlan embereket gyilkoljanak meg. Mi mások vagyunk. Mi fogunk győzni. Az eddigieknél is több pénzt fektetünk a közösségeinkbe, és Eládban kivilágított és biztonságos bicikli- és sétautat építünk biztonsági kamerákkal és kerítéssel, ami megakadályoz innen mindössze néhány kilométernyire élő embereket abban, hogy veszélyeztessék a közösséget és gyermekeink életét. Szeretnénk a szomszédainkkal békében és nyugalomban élni. Ez a mi válaszunk: országunk építése és a békés élet.”

Adams ennek megfelelően bejelentette, hogy nagyjából egymillió dollárnyi összeget adományoz az út befejezésére. A nagyjából tíz kilométer hosszúra tervezett út fele már készen áll, a városvezetés pedig – az izraeli Közlekedési Minisztériummal karöltve – nekiláthat a második fázis munkálatainak.

Az útról kisebb elágazások vezetnek majd iskolákhoz, óvodákhoz és más intézményekhez, hogy a gyerekek minél jobban ki tudják használni a biztonságos és az autóforgalomtól távol húzódó körút adta lehetőségeket. A főpolgármester köszönetet mondott a nagylelkű felajánlásért:

„Biztonságos utat szeretnénk építeni a gyermekeink és a lakosok számára, hogy biztonságban sétálhassanak és biciklizhessenek. Hálás vagyok, hogy barátunk, Sylvan, Izrael igaz támogatója a segítségünkre sietett e törekvésünkben.”

A polgármester köszönetet mondott Herzog elnöknek és feleségének, Michálnak, akik segítették és támogatták a város lakóit és létrehozták a kapcsolatot közte és az adományozó között.