A Nemzeti Közszolgálati Egyetem részéről fel sem merült, hogy bojkottálja az izraeli egyetemeket, inkább profitálni szeretnének a tudományos együttműködésből. Az egyetem rektora a sikeres izraeli tárgyalásokról nyilatkozott a zsido.com-nak.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) elsősorban hadtudományi, közigazgatási, rendészeti, valamint nemzetközi igazgatási és biztonságpolitikai területen folytat képzéseket. Éppen ezért alapvető kérdés, hogy az intézmény milyen nemzetközi kapcsolatokkal rendelkezik, milyen együttműködéseken keresztül erősíti kutatási és oktatási szolgáltatásait. Ezért tekinthető jelentős lépésnek, hogy az NKE vezetői sikeres kapcsolatépítő tárgyalásokat folytattak Izraelben, abban a dinamikusan fejlődő fiatal országban, ahol a honvédelmi és a biztonságpolitikai ismereteket a hétköznapi élet teszteli folyamatosan.

Az NKE vezetői négy állami és egy magán intézményben tárgyaltak az együttműködés lehetőségeiről: a Haifai Egyetemen, a beér-sevai Ben Gurion Egyetemen, a Tel-avivi Egyetemen, a Herzliai Interdiszciplináris Főiskolán és a jeruzsálemi Héber Egyetemen.

Patyi András rektor a napokban érkezett vissza az izraeli tárgyalássorozatról. A zsido.com-nak elmondta: a megbeszélések olyannyira sikeresek voltak, hogy a Haifai Egyetemről már az izraeli tartózkodásuk idején megérkezett az együttműködési szerződés tervezete.Ha minden jól megy, már az ősszel megkezdődhet a professzorok cseréje és a közös konferenciák szervezése.

– Az elején vagyunk egy útnak. Az intenzív utómunka során derül majd ki, hány tényleges együttműködés indul el, de ígéretes egyeztetéseken vagyunk túl – fogalmazott megkeresésünkre a rektor, aki azt is elmondta, hogy az NKE-nek százas nagyságrendben van EU-s, és NATO országokkal intézményi kapcsolata.

Az Izrael felé történő nyitás nem független attól, hogy a kormány által tavaly életre hívott Magyar Holokauszt – 2014 Emlékbizottságnak Patyi András is tagja volt. A bizottsági munka során többször beszélt Ilan Morral, Izrael Állam nagykövetével, aki segítette az NKE izraeli nyitását. A találkozók szervezésében a kinti nagykövet, Nagy Andor is aktív volt, ő hozta össze az egyetemi találkozókat a magyar delegációnak.

Az új együttműködést tovább erősítheti az unió Erasmus+ nevű oktatási, képzési, ifjúsági programja, amely az EU-n kívül is támogatja a fiatalok tanulási lehetőségeit.

Miért éppen Izrael? – kérdeztük a rektortól. – Az ország több szempontból is érdekes – válaszolta a rektor, majd kifejtette: államalapításai tapasztalatai viszonylag frissek, ugyanakkor dinamikusan fejlődik a gazdasága és világszínvonalú egyetemei vannak. Kis ország, és mégis a vezető felsőoktatási intézményeik ott vannak az első százban. Megtiszteltetés, hogy tárgyalhattunk. Az államtudományok, a közigazgatás, a kormányzattan, a politikatudomány, a biztonsági tanulmányok és a nemzetközi jog területén indulnak várhatóan közös projektek – mondta Patyi András, hozzátéve: nem elég az, hogy két rektor kezet ráz az együttműködésről, hanem fel is kell kelteni a diákok, a kutatók érdeklődését, megmutatva, hogy milyen közös kutatási témák, oktatási programok indulhatnak a jövőben.

Haifa

A rektor megosztotta személyes tapasztalatát is az izraeli tárgyalási stílusról. – Jó hangulatú, tárgya törő megbeszélések folytak – fogalmazott. Példaként a Haifai Egyetemen folyt megbeszélések hatékonyságát említette. – Mire visszaértünk a tárgyalásról a szállodába, már elküldték elektronikusan az együttműködés tervezetét – mesélte.

Nem titkolt lelkesedéssel osztotta meg a beér-sevai Ben Gurion Egyetemen szerzett tapasztalatait is. – Az intézmény, amely a sivatag szélén megtelepedett városban működik, húszezer diáknak nyújt színes képzési portfóliót az orvosképzéstől a társadalomtudományokig. Az egyetem egyedülálló kapcsolatrendszert épített ki magáncégekkel, amelyekkel kutatási együttműködéseket köt. Egy új szilíciumvölgy van születőben ott. A hadsereg, amelynek kiképző központja az egyetem mellett van, fontos megrendelője az intézménynek. A közel jövőben várhatóan megkétszereződik a hallgatói létszám – magyarázta.

Ahhoz, hogy az NKE-n tanuló diákok érdeklődését az egyetemi vezetés felkeltse Izrael iránt, izraeli felsőoktatási hét szervezését tervezik majd ősszel.

Arra a kérdésünkre, hogy a palesztin-izraeli konfliktus miatt Európában és az Egyesült Államokban is számos helyen elindultak olyan mozgalmak, amelyek az izraeli tudományos kapcsolatok bojkottjára szólítanak fel, Patyi András azt mondta, hogy az NKE ilyen kérdésekkel nem foglalkozik. – Ez a politikai véleménynyilvánítás szegmense. Nem politikai demonstráció céljából mentünk Izraelbe, hanem azért, hogy a világ elit egyetemei közé tartozó intézményekkel együttműködhessünk – szögezte le. – Izrael nekünk azért is stratégiai partner, mert a holokauszt tragédiája miatt 300 ezer magyar eredettel rendelkező állampolgár él ott – fűzte még hozzá.

Munkatársunktól

 

Kép: honvedelem.hu és Wikipédia

Megszakítás