68 éve eltűnt ikertestvérét keresi Menachem Bodner, eredeti nevén Gottesmann Éliás, magyar származású holokauszt-túlélő – írja a thedailybeast.com. A férfi az ikertestvérével 4 évesen került az auschwitzi koncentrációs táborba, majd a testvérek annak felszabadításakor elszakadtak egymástól.

A most 72 éves Bodner tavaly májusban, náci kórtani dokumentációkból tudta meg, hogy mi volt az eredeti neve, és hogy volt egy Jenő nevű ikertestvére. (Bodner azt mondja, hogy a nevelőszüleitől 20 éves kora óta tudott arról, hogy Auschwitz felszabadításakor a testvérét emlegette, de bizonyítékot 2012-ig nem talált a létezéséről.)

A testvérpár az akkor Magyarországhoz tartozó Munkácsról származik. A tábor fölszabadítása után a férfi amerikai nevelőszülőkhöz került, itt kapta a Menachem Bodner nevet. Most nyugdíjas éveit éli Izraelben, ahol az adóhatóságnak dolgozott.

A Jenő tábori azonosítószámáról (A7734) elnevezett Facebook-oldalon közzétett felhívást azóta több tízezer felhasználó osztotta meg, köztük a budapesti Amerikai Nagykövetség, és több millióan látták.

Joseph Mengele német SS-tiszt volt az auschwitzi koncentrációs tábor orvosa, aki a foglyokon végzett embertelen kísérleteiről ismert, előszeretettel vizsgálta az ikreket, de Bodnernek nincsenek emlékei kegyetlen kísérletekről, csak „a bénító félelemre” emlékszik.

 

Index.hu

Megszakítás