Van két rabbi, akik mindketten Ukrajna főrabbijának tekintik magukat. A köztük lévő versengés szövevényes történetét Jacob Kornbluh újságíró foglalta össze.

Ukrajna egyik főrabbija az Egyesült Államokban született. Az 57 éves Jáákov Dov Bleich korábban a Karlin-Sztolin haszid közösség tagja volt, illetve 2009-től egy évvel ezelőttig a Zsidó Világkongresszus alelnökeként tevékenykedett.

Ukrajna másik főrabbija, az orosz származású, 55 éves Mose Reuven Azman rabbi, a Chábád-Lubavics közösség tagja, aki szoros kapcsolatot ápol Donald Trump korábbi amerikai elnökkel. Ő hozta létre Anatevkát, az elüldözött zsidók faluját, amelyet az emblematikus zsidó musical, a Hegedűs a háztetőn után nevezett el.

Ukrajna orosz megtámadása óta Bleich és Azman rabbi videókon mutatják be, hogyan segítik az ott élő zsidókat, és miképp gyűjtenek adományokat a kritikus helyzetben lévő közösségeiknek. Versengésük két évtizedes múltra tekint vissza, nézzük hát melyikük Ukrajna első számú zsidó vezetője.

„Akit nem érdekel ez a helyzet és aki némán beleegyezik a történésekbe, az bűnrészes egy bűntettben, egy háborús bűntettben, egy emberiesség elleni bűntettben!”

Ezt a kijelentést Azman rabbi tette szerdán közzétett videójában Kijev egyik zsinagógájának frigyszekrénye előtt, egy Tóra-tekerccsel a kezében. Ezekkel az erős szavakkal az orosz zsidókat arra figyelmeztette, hogy a hallgatásuk nem lesz elfelejtve. Majd ígéretet tett arra, hogy ő a helyén marad és gondoskodik azokon, akik nem tudnak elmenekülni. Ezek után orosz nyelvre váltott: „Sosem gondoltam volna, még a legrosszabb rémálmomban sem, hogy annak az országnak a bombái ölhetnek meg, ahol születtem, ahol iskolába jártam, ahol sok barátom van. És akik most hallgatnak.”

Mindeközben Bleich rabbi naponta jelentkezik be a YouTube-on egy ukrán zászlóval a háta mögött. „Már evakuáltunk néhány embert” – mondta, amikor múlt hét csütörtökön megkezdődött az Ukrajna elleni támadás. Szintén azon a napon egy másik videót is feltöltött, amelyben segítséget kért:

„Holnap reggel 6-ig egy Kijev melletti menedéktáborban leszünk, utána reméljük, hogy útra tudunk kelni.”

A nézők számára úgy tűnhet, hogy a nagy szükség idején Bleich rabbi Ukrajnában segíti a közösségét, azonban ez nincs így. Ő a New York állambeli Monsey-ban lévő otthonában készíti a videóit. Még mielőtt valaki felháborodna, azt is tudni kell, hogy a hétvégén felhívta őt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, ennek hatására Bleich rabbi szerda reggelig több mint 1.4 millió dollárt gyűjtött össze a kijevi zsidó közösség számára.

A vitatott cím

A sajátos helyzettel kapcsolatban már gúnyos posztok is megjelentek az online médiában. Az egyik a Chábád rabbik éves találkozójának csoportképét a következő címmel látta el: „exkluzív fotó mindazokról, akik Ukrajna főrabbijának vallják magukat”.

Ám ezekkel a szellemesség és cinizmus határán imbolygó megjegyzésekkel valószínűleg nem foglalkozna senki, ha a főrabbi címért folytatott versengés nem lenne valóságos. 

1992-ben, amikor Ukrajna független ország lett, Bleich rabbit széles körben elismerték Kijev és az ország főrabbijának – annak ellenére, hogy hivatalosan sosem választották meg. A kijevi Podil negyed  legrégebbi zsinagógájának élén állt, amely akkoriban az egyetlen működő zsinagóga volt a fővárosban.

2003-ban meglehetősen nagy zavart keltett, amikor a Chábád-Lubavics mozgalom az akkor 65 éves, orosz származású Azrael Haikin rabbit nevezte Ukrajna főrabbijának, aki 2008 óta a brooklyni Crown Heights negyedében lakik, és a háború kitörése óta nem szólalt meg.

Ha ez nem lett volna elég, szintén 2003-ben az ukrán születésű Alexander Dukhovny-t a reform mozgalom főrabbijának választották. A most 71 éves Dukhovny rabbi a hét elején érzelmes videót tett közzé egy kijevi pincéből:

„Nehéz időszak ez, de tudom, hogy velünk vagytok” – mondta köszönetképpen azoknak, akik országszerte adakoznak a reform közösségnek. „Tudjuk, hogy a jó mindig megelőzi a gonoszt.”

Mindenesetre sem Haikin rabbi sem Dukhovny rabbi nem kapott hivatalos elismerést az ukrán kormánytól.

2005-ben Mose Azman rabbi is versenybe szállt az ukrán főrabbi címért. A Szentpétervárott született chábád-lubavicsi rabbi jó viszonyt ápolt Viktor Juscsenkoval, Ukrajna akkori elnökével, aki egy évvel a megmérgezése előtt őt nevezte meg az állam és a zsidó közösség hivatalos összekötőjének.

Azonban Azman rabbi megválasztását a helyi chábád-lubavicsi rabbik többsége nem fogadta el. A tiltakozáshoz több hitközség világi vezetése is csatlakozott.

Eközben Bleich rabbi egy percre sem mondott le a főrabbi titulus használatáról. A Focus című kijevi hetilap 2008-ban Bleich rabbit az ország 15 legbefolyásosabb külföldi származású embere közé sorolta. Ugyanebben az évben viszont a Karlin-Sztolin udvar rebbéje kiközösítette Bleich rabbit.

A 2014-es orosz-ukrán konfliktus idején Bleich rabbi azzal vádolta a Kremlt, hogy antiszemita provokációkat szervez a Krím-félszigeten, és Oroszországot az Ausztriát 1938-ban megszálló nácikhoz hasonlította. Azman rabbi ekkor hozta létre a már említett települést a kelet-ukrajnai területekről elmenekült zsidók számára. Később Bleich rabbi befolyását csökkentette a 2019-es ukrán elnökválasztás, amikor a Zelenszkij által legyőzött Porosenkót támogatta.

A 2021. január 6-ai capitoliumi ostrom alatt tett nyilatkozata miatt úgy tűnt, hogy Azman rabbi támogatja a felkelőket: „A tömeges választási csalások ellen tiltakozó emberek betörtek a fővárosba. Isten áldja Amerikát!” Azman nyilatkozatát követően Bleich rabbi azt közölte, hogy a riválisa nyilatkozata nem tükrözi az ukrán zsidók véleményét.

Az elmúlt napokban mindkét rabbikra Ukrajna főrabbijaként hivatkozott a média. Azonban azzal, hogy Azman rabbi az életét kockáztatja a helyszínen, feltehetően megszilárdítja országos főrabbi pozícióját.

 

Címlapkép: unsplash

Megszakítás