Az alkalmazás lényege, hogy a gépkocsi vezetőülésének közelségét érzékelve automatikusan kikapcsolja a telefon legtöbb funkcióját.

“A koronavírus komoly probléma és rendkívül erős a PR-ja is, de ettől még jóval többen halnak meg olyan közlekedési balesetekben, melyeket a mobiltelefon-használat okozott. A koronavírus elleni vakcina kifejlesztésébe hatalmas pénzt fektetnek, szinte korlátlan forrásokat áldoznak arra, hogy három hónappal a versenytársak előtt tudjanak piacra lépni a védőoltással. Ehhez hasonlóan kellene harcolni a vezetés közbeni szöveges üzenetküldés ellen is, mellyel rengeteg életet lehetne megmenteni” – jelentette ki Gil Sheratzky, a SaverOne nevű izraeli start-up cég igazgatója. A cég a mobiltelefonok vezetés közbeni, felelőtlen használata miatt bekövetkezett közlekedési balesetek számát próbálja meg egy új applikáció segítségével csökkenteni.

“Nagyon sok tanulmány vizsgálja a közlekedési balesetek és a mobiltelefon-használat közötti összefüggéseket. Általában 25 és 70% közötti eredményt mutatnak ki. Az izraeli rendőrség közlekedési osztálya szerint viszont a balesetek több mint 70 százalékáért a mobilhasználat a felelős” – tette hozzá.

 A Tel-Avivi Tőzsdére a napokban bevezetett céget 2014-ben alapították, és eddig 10 millió dolláros tőkét gyűjtöttek össze. “A cégalapítással az volt a célunk, hogy egy életmentő technológiát használó termékkel vegyük fel a küzdelmet a közlekedési balesetek első számú okával: a vezetés közbeni mobiltelefon-használattal. Bár a legegyszerűbb módszer a készülék vezetés előtti kikapcsolása lenne, a megoldás megtalálása sokkal összetettebb technológia kihívást jelent, mert az autóvezetők nem hajlandóak megtenni ezt az egyszerű lépést” – mondta Ori Gilboa, a SaverOne elnöke.

Az applikáció különbséget tud tenni az utasok és a sofőr készüléke között, és csak az utóbbit kapcsolja ki. “A legjobb tudomásunk szerint nincs még egy olyan technológia a világon, mely azonosítani tudná a vezető telefonját” – tette hozzá Gilboa.

Az azonosítás után a SaverOne blokkol bizonyos funkciókat a telefonon, melyeket a sofőr nem tud visszaállítani, amíg a vezetőülésben tartózkodik. “Egy függőséggel állunk szemben, tehát a megoldásunk csak akkor lehet hatékony, ha nem bízzuk a sofőrre a döntést”. A lekapcsolt applikációk akkor lépnek ismét működésbe – szintén automatikusan -, ha a vezető már elhagyta a gépkocsit.

A SaverOne elnyerte a közlekedésbiztonsággal foglalkozó “Zöld Fény Szövetség” és a vallásos mentőszervezet, az Ichud Chácálá támogatását és együttműködését. A cég azt szeretné elérni, hogy kormányrendelet írja elő az applikáció telepítését a jogosítvány megszerzése előtt, a biztosítótársaságok pedig díjkedvezménnyel honorálják az alkalmazás használatát.

“Az Európai Unióban már elfogadtak egy olyan törvényt, mely 2022-től előírja a mobiltelefonok figyelemelterelő hatását kiküszöbölő technológia alkalmazását. Jelenleg még sehol a világon sincs érvényben efféle szabályozás, de egyértelmű, hogy ebbe az irányba haladunk” – mondta Gilboa. “Már az izraeli rendőrség és a hadsereg is elkezdte az applikáció tesztelését. Az év végéig egy buszsofőröknek szánt alkalmazást is forgalomba hozunk, melyre az összes közlekedési vállalat nagy várakozással tekint” – tette hozzá.

zsido.com

Forrás: Arutz7