A miskolci önkéntes akció és módszertani tanulságok

 

A Transznacionális Együttműködések program keretében megvalósuló önkéntes akciók során Miskolcon tehettünk valami jót és gondolkodhattunk el a segítségnyújtásról mint életre szóló elköteleződésről.

Bús Katalin és az általa koordinált, szinte egy kis közösséggé formálódott csoport – ami többek között civil egyesületek tagjaiból, szociális szakemberekből és önkéntes alapon segítőkből szerveződött – új elvek mentén igyekszik segíteni a rászorulókon.

Munkájukra az intenzivitás, nem pedig az extenzivitás jellemző. Igyekeznek egyetlen rászoruló család egész életét új alapokra helyezni: nem eseti jelleggel kielégíteni a pillanatnyi szükségleteket, hanem akár éveken át elköteleződve támogatni őket abban, hogy tartósan javítani tudjanak az életszínvonalukon. Ezzel a módszerrel az elmúlt bő egy évben sikerült elérniük, hogy egy nagymama és a gyámsága alatt álló négy kiskorú unokája körülményei elképesztő módon megváltozzanak, ami a pszichés és fizikai kondíciójukat is képes volt pozitív módon befolyásolni.

Ez természetesen nem volt egyszerű: egy penészes, komfort nélküli viskóból, a civil segítséggel felújított önkormányzati panellakáson át egy saját, takaros kis falusi házig vezetett az út. E mögött hihetetlen összefogás, rendkívüli önzetlenség és mindezek profi koordinációja van, ami több ember hónapokig tartó munkája révén érte el célját.

Az önkéntes akció keretében a ház és a porta rendbetétele zajlott. Közben az önkéntesek megismerkedhettek a családdal és a szakmai megfontolásokkal, melyek mentén a nagymamát és a gyerekeket segítők végzik a munkájukat. Bús Katalin kiemelte a szakmai irányelvekről és tapasztalatokról beszélve, hogy az átláthatóság és a hitelesség mellett egy ilyen projekt esetében elengedhetetlen az, hogy egy személy vagy egy néhány főből álló törzsgárda az első időszakban fáradhatatlanul, intenzív online és offline kapcsolattartás mellett támogassa a családot és tájékoztassa a segíteni vágyókat. Egyszerre segíti és nehezíti is a munkát, hogy egy ekkora vállalás esetében a támogatók, adományozók azt várják, hogy teljes rálátásuk legyen az eseményekre. Ezt azonban úgy kell nekik biztosítani, hogy az adományozott és családja joga az intim szférához és magánélethez ne sérüljön. Fontos, hogy az ember megőrizze feddhetetlenségét és el tudjon számolni a nagy mennyiségű pénzbeli és tárgyi adománnyal. Fel kell rá készülni, hogy hónapokon, sőt éveken át részévé válunk egy család életének, akik teljes bizalommal fordulnak hozzánk és hagyják, hogy a sorsuk alakítói legyünk.

A tanulságok megvitatása és a tapasztalatok megosztása mellett észrevétlenül szépült meg a kis ház kertje, újabb bizonyítékaként annak, hogy egy jó cél érdekében összefogva nincsenek elérhetetlen célok.

 

Leichter Lilla

projekt koordinátor