Egészséges feldolgozott élelmiszer? Izraeli diákok megoldották, írja a United with Israel.

A tofuból készült rántotta és a ropogós csicseriborsó-lencse snack egyaránt érmet hozott az izraeli résztvevőknek egy nemzetközi élelmiszer-technológiai versenyen, ahol a feladat az volt, hogy olyan feldolgozott élelmiszert alkossanak, ami nem tartozik a junk food kategóriájába, viszont egészséges, tápláló és környezettudatos.

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet versenyén torinói, helsinki, madridi és a haifai diákok vettek részt. A haifai Technion egyetem két csapata arany-, illetve ezüstéremmel térhetett haza. Előbbit az instant, csupán víz hozzáadásával elkészülő, vegán OmeleTofu kapta. A termék két ízben – gomba és saksuka – készült el. A termék tápértékének megőrzését a fagyasztva szárítás garantálja, szemben a megszokott, magas hőmérsékleten történő szárítással.

Az ezüstérmet a szintén vegán, ezen kívül gluténmentes, alacsony cukortartalmú és sós fehérjeforrás, a Proteinchick megalkotói vihették haza. A sós snack csicseriborsóból és lencséből készült, kesudió alapú töltelékkel, neve pedig a népszerű izraeli szörpre, a vitamincsikre emlékeztet.

„Kizárólag a friss és természetes ételekre tekintünk egészséges és ‘zöld’ lehetőségekként. Ez azonban nem teljesen igaz. A modern, tudományos alapokon nyugvó feldolgozási módszerek segítségével megőrizhetjük, sőt, akár még javíthatjuk is az ételek emészthetőségét és tápértékét”

– magyarázta Maja Davidovics-Pinhasz professzor asszony.

A friss élelmiszer hűtést és hűtve szállítást igényel, ami nagyban emeli az energiaigényt és így a költségeket, ráadásul a friss élelmiszer könnyen megromlik és ki kell dobni. Ezek a tényezők a hosszan eltartható termékek esetén nem állnak fenn.

„Az élelmiszerek feldolgozása évezredes hagyomány. Ez tette lehetővé az élelmiszerek télire való elraktározását, illetve a hosszú távokra való szállítását. Maga a főzés is a feldolgozás egyik módja, ami könnyebben emészthetővé, biztonságosabbá teszi az ételt, mivel megsemmisíti a a kórokozókat”

– mondta a professzor.

Az OmeleTofu és a Proteinchick a Technion korábbi győztes termékeihez csatlakozik. 2017-ben vegán, zab alapú kefírt és szója alapú joghurtot, alacsony cukortartalmú csokoládé tortát, spirulinával, vagyis kék algával gazdagított falafelt sorakoztattak fel egy, a természetes gyümölcslevek romlékonyságát csökkentő megoldás mellett.

Fotó: The Matter of Food on Unsplash