Nincs is jobb, mint a napot egy pohár frissen facsart narancslével kezdeni. A probléma csak az, hogy öt-nyolc teáskanálnyi cukrot tartalmaz, majdnem annyit, mint egy doboz kóla.

A technológiát már kifejlesztették arra, hogy adalékanyagok hozzáadásával csökkentsék a gyümölcslevek cukortartalmát, de ez az eljárás csökkenti a tápértékét, és ami a legfontosabb, az ízét is rontja – derül ki a nocamels.com beszámolójából.

Egy izraeli start-up azt ígéri (Izraelben, ha eldobsz egy téglát garantáltan eltalálsz egy start-upot), hogy

a narancslé cukortartalmát a felére tudja csökkenteni anélkül, hogy kompromisszumot kellene kötni. A szabadalmaztatott eljárás egy természetes vegyületen keresztül szűri a narancslevet, amely fizikailag kivonja a cukrot, de semmi mást.

Azt nem árulják el, mi ez a csodálatos anyag.

„Technológiánk a gyümölcslé diszacharidjait célozza meg anélkül, hogy a többi összetevőt károsítaná”

– mondja Jossi Sefi, a Blue Tree Technologies műszaki igazgatója.

„Képes pontosan megtalálni a narancslében lévő megfelelő cukrot, és eltávolítani azt anélkül, hogy károsítaná a gyümölcshúst, a C-vitamint, az aminosavakat vagy más fontos összetevőket.”

– magyarázza a szakember.

A természetes gyümölcslevekben kétféle cukor van: a nagyobb mennyiségben előforduló, két cukormolekulából álló diszacharidok, és az egy molekulából álló monoszacharidok, amelyek a természetes italokhoz, például a narancsléhez hasonló aromát eredményezik. A Blue Tree kifejezetten levek diszacharidjait célozza meg.

A Blue Tree szerződést kötött a Prinivvel, a természetes gyümölcslevek és nektárok vezető izraeli gyártójával, és első terméke – 30 százalékkal kevesebb cukrot tartalmazó narancslé – várhatóan a következő hónapokban kerül az ország polcaira.

Fotó: Monika Grabkowska on Unsplash

 
Megszakítás