Már múlthéten megkezdődtek azok az ünnepségek, amelyek a lubavicsi hászidizmus alapítójának, a liadi Schneur Zalman rabbinak állított emléket, halálának 200. évfordulójáról. A vasárnapi évforduló kapcsán világszerte rendezvényeket tartottak.

Haditch városában, az Alter rebbeként is ismert Schneur Zalman rabbi sírjánál több ezer hászid gyűlt össze imádkozni.

Az évforduló kapcsán Motty Lipsker rabbi bemutatta az Alter rebbének egy titokzatos üzenetét, amelyben praktikus életvezetési tanácsot ad. Az írást Schneur Zálmán rabbi fiának és utódjának, a Tzemach Tzedeknek adta át, néhány nappal a halála előtt. A jegyzet röviden összefoglalva a következő tanácsot adja: Bár ma nem rendelkezünk az előző generációk szellemi kapacitásával a Tóra tanuláshoz, és a cselekedeteinket nem jellemzi a teljes őszinteség és elhivatottság, ennek ellenére legfontosabb dolog a generációnkban a tett. Foglalkozzunk a családunk fizikai szükségleteivel, akkor is, ha a Tóra misztikumához képest ezek nagyon triviális gondok. Adjunk adományt bőkezűen és nagyvonalúan, akkor is, ha az életünk más területén nem is vagyunk a legőszintébb emberek.

Benjamin Netanjahu videó üzenetben emlékezett meg a 200. évfordulóról, amelyet az Alter rebbe által alapított, és azóta is működő humanitárius szervezet, a Colel Chabad javára rendezett gálán mutattak be. Ebben a chabad mozgalmat a „hit és a remény újbóli megerősítésének” nevezte, akik azért dolgoznak, hogy egyesítsék az egész zsidó népet és megerősítsék az egymás iránti szeretetet. Megemlékezett Menachem Mendel Schneersonról, az utolsó lubavicsi Rebbéről, akitől egész felnőttkorára kiható inspirációt kapott.

Az évforduló napján az interneten keresztül lehetett csatlakozni egy 12 órás video tanuláshoz. A világ különböző pontjairól kilenc tanár tartott előadást az Alter Rebbe tanításaiból. A lubavicsi mozgalom központjában, a házszámáról csak 770-ként emlegetett épületben rögtön a szombat kimenetele után kezdték az ünneplést, aminek keretében egy különleges Tanyat, az Alter rebbe chászid filozófiai alapművét is kinyomtatták.

fotó: imádkozók Haditchban