Mi történt az elmúlt héten Izraelben?

Véget ért az izraeli börtönökben fogva tartott palesztin terroristák éhségsztrájkja, melynek során végül nem érték el követeléseik teljesítését. Izrael továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy a Nemzetközi Vöröskereszt előírásain felül nem biztosít kedvezményeket a raboknak. Az izraeli börtönökben összesen 6200 terroristát tartanak fogva, közülük 1200 jelentette ki, hogy részt vesz az éhségsztrájkban, de végül csupán 380-an tartottak ki elhatározásuk mellett. Az éhezők morálját feltehetően az sem javította, hogy a sztrájk főszervezőjét, a második intifáda leghírhedtebb terroristáját, Márwán Bárgutit lefilmezték, miközben cellájában édességet fogyasztott. Bárguti egyébként nem először bukott le: a 2004-ben szervezetett éhségsztrájk idején is rajtakapták, hogy titokban eszik. Szerepet játszhatott a rabok döntésében, hogy szombaton kezdetét vette a legfontosabb muzulmán ünnep, a rámádán. Az izraeli hatóságok örömüket fejezték ki a döntés kapcsán, mert az éhségsztrájkolókat támogató tüntetések számos alkalommal fajultak erőszakossá szerte az országban.

Bárguti csokit majszol az éhségsztrájk közben

Katonák védik a természetet

Az izraeli hadsereg (Cáhál) hírszerző egysége újabb feladatot kapott: a jövőben ők vigyáznak a Jehudában, Somronban és a Jordán-völgyében élő vadállatok biztonságára is. Az őrjáraton lévő katonák és a megfigyelőkamerák ezen túl az orvvadászok tevékenységét is szemmel tartják, akik közül többet már el is fogtak. “Az elsődleges feladat, hogy azonosítsuk a vadorzókat és a műkincs tolvajokat, de végzünk megfigyeléseket a vadállomány alaposabb megismerése és a velük kapcsolatos kutatások támogatása érdekében is.” – mondta Máni Ábrámov őrnagy, a hadsereg Nicán zászlóaljának parancsnok-helyettese. A vadvédelemben résztvevő katonák hőkamerákat használnak munkájuk során, szakmai képzésükről az Izraeli Nemzeti Parkok Hatósága gondoskodik. A későbbiekben a hadsereg minden egységét be akarják vonni a természetvédelembe.

Izraeli gazellák

Elítélték a terrorizmust kifelé, majd dicsőítették befelé

Miután a Palesztin Hatóság elnöke biztosította Donald Trumpot, hogy mélyen elítéli a terrorizmust, Abu Mázen felavatott egy nemzetközi adakozásból felépített nőközpontot a somroni Burka településen, mely egy tömeggyilkos terroristanő nevét viseli. Dálál Mugrábi 1978-ban, a hírhedt “tengerparti úti mészárlás” néven ismertté vált támadás egyik elkövetője volt. A PFSZ (Fatah) mozgalom által, Tel-Avivtól északra végrehajtott merényletben 38 izraeli civil vesztette életét, köztük 17 gyermek. A beruházás egyik fő finanszírozója Norvégia volt. A norvég külügyminiszter, Borge Brende felháborodott a névválasztáson, és a támogatás visszafizetését követelte. “A terrortámadások dicsőítése teljeséggel elfogadhatatlan, és minden lehetséges módon elítélem ezt a döntést. Norvégiát nem lehet összefüggésbe hozni olyan intézményekkel, melyek terroristák nevét viselik. Nem fogadjuk el, hogy norvég alapítványi pénzeket ilyen célokra használjanak.” – jelentette ki, és követelte, hogy az épületről vegyék le a norvég alap logóját.

Imánuel Náchson, az izraeli külügyminisztérium szóvivője megnyugvással értesült Borge Brende felháborodásáról. “A terrorizmus dicsőítése elleni határozott kiállás fontos része azon nemzetközi erőfeszítéseinknek, melyek célja a terroristák elszigetelése. Azt javasoljuk a nemzetközi közösségnek, hogy nagyon alaposan vizsgálják meg a Palesztin Hatóságnak nyújtott támogatásaik felhasználását, és követeljék meg, hogy minden partnerük Norvégiához hasonlóan járjon el.”

Mugrábi és Arafat képe az avatóünnepségen

80 ezer felvonuló a Jeruzsálem napon

Szerdán ünnepelték Izraelben Jeruzsálem napját, mely a város 50 évvel ezelőtti újraegyesítéséről emlékezik meg. 1967-ben, a hatnapos háború során az izraeli csapatok felszabadították a jordán megszállás alatt lévő keleti városrészt, s benne a Siratófalat és a Templomhegyet. A nap egyik legfontosabb eseménye a “rikudgálim” nevet viselő zászlós felvonulás, melyen 80 000 ember vett részt. A zászlókat lengetve, énekelve és táncolva vonuló tömeg körbejárta az óvárost, és a Héjchál Slomó nagyzsinagógától indulva keresztülhaladt Jeruzsálem fő útvonalain, melyeket ez alkalomra teljesen lezártak a gépkocsiforgalom elől. A rendezvény a Siratófal előtti téren ért véget. A felvonulás békésen zajlott, mindössze néhány helyszínen próbálták – sikertelenül – megzavarni azt arab és baloldali tüntetők. Az ötven évvel ezelőtti csodáról megemlékezve számos zsinagógában mondtak hálaadó imákat, és az iskolákban is ünnepi megemlékezéseket tartottak. A Templomhegyre is rekordszámú zsidó zarándokolt fel, ezren járták körbe az egykori Szentély körüli területet. Az ünnep előestéjén látványos fény- és hangprodukciót vetítettek az óváros falaira, melyet több tízezer érdeklődő követett figyelemmel.

Jeruzsálem napi felvonulók
Ünnepség az óváros falai körül