Végül is nem ő lenne az első terrorista, aki megkapja.

A belga parlament számos, különböző frakcióhoz tartozó tagja támogatta azt a javaslatot, hogy a Nobel-békedíjat Marwan Bargutinak, a második intifáda egyik legelvetemültebb terroristájának adják. Az aláírók között volt a külügyi, a szociális, a gazdasági és a nemzetbiztonsági bizottság elnöke, illetve két szenátor is.

“Marwan a palesztin nemzet választott képviselője, és az első letartóztatott parlamenti képviselő…  egy demokrata, az emberi jogok és különösen a nők jogainak védelmezője. A politikai és vallási pluralizmus megteremtésének szószólója, s így e darabokra szakadt térség jövőjét szavatoló politikusok egyike. A béke megteremtésének érdekében szabadlábra kell helyezni a többi politikai fogollyal együtt” – áll a javaslat szövegében.

A belga törvényhozók véleménye szerint “egy olyan személynek kell adni a béke- Nobel-díjat, aki megtestesíti a palesztinoknak a szabadságért és a békéért vívott küzdelmét egy olyan időszakban, amikor a kétállami megoldást mindennél jobban fenyegeti a kolonizáció. A díj odaítélése segíthet kimozdítani a holtpontról a zsákutcába jutott béketárgyalásokat.”

Barguti jelenleg ötszörös életfogytiglani börtönbüntetését tölti Izraelben, mivel ő volt az irányítója a kétezres évek elején zajlott arab terrorhullám öngyilkos merényleteinek. Barguti alapította továbbá a Palesztin Hatóságot uraló Fatah (PFSZ) terrorszervezet Tanzim nevű fegyveres szárnyát, mely számtalan izraeli polgár haláláért felelős.

Szakértők őt tartják Mahmud Abbasz elnök legfőbb riválisának, aki büntetése ellenére is nagy befolyással bír a mozgalomban és nyíltan a Palesztin Hatóság vezetésének átvételére készül. Ebbéli törekvéseit az izraeli parlamentben ülő arab képviselők egy része is támogatja, akik látogatást tettek nála a börtönben.

A belga képviselők jelölése nem az első a sorban: korábban Adolfo Perez Esquiel argentin művész is őt ajánlotta a díjra.

Forrás: Arutz7