Később helyreigazításban magyarázkodtak.

Az erősen Izrael-kritikus The New York Times újság ismét sokakban felháborodást keltett, amikor a második intifáda egyik vezetőjétől, a többszörös gyilkosságért börtönbüntetését töltő Márwán Bárgutitól közölt írást. A cikkben a terroristát “palesztin vezetőnek és parlamenti képviselőnek” titulálták, az általa elkövetett bűncselekményeket pedig nem tartották fontosnak megemlíteni.

Az írásra még Netánjáhu miniszterelnök is reagált: “Elolvastam a New York Times vasárnapi cikkét, melyben a terrorista vezér Márwán Bárguti-t palesztin vezetőként és parlamenti képviselőként mutatták be. Ez olyan, mintha Básár Ászád szír elnököt gyermekorvosnak nevezték volna. Mindketten gyilkosok és terroristák.”

Micháel Oren miniszterhelyettes egyenesen büntetőintézkedéseket sürgetett a lap ellen. Véleménye szerint az újság “zsurnalisztikai terrorizmust” művel, amikor hazugságokkal teli írásokat publikál kritikátlanul. “Meg kell vizsgálni, hogy a New York Times részt vállalt-e Bárguti cikkének kicsempészésében a börtön falai közül. Ha igen, akkor meg kell találni a felelősöket.” Oren kilátásba helyezte a lap izraeli irodájának bezáratását is. “Ez talán túlzásnak tűnhet, de volt már rá precedens. Amikor a második intifáda alatt a CNN egyik riportere a terroristáknak segédkezett, Áriel Sáron miniszterelnök nem hezitált, hanem bezáratta a CNN irodáját.” – jelentette ki.

Cipi Hotoveli miniszterhelyettes szerint már a cikk megjelentetése is a terrorizmus legitimálását jelenti, és súlyosan aláássa a lap tekintélyét.

A New York Times később korrigálta mulasztását, és feltüntették Bárguti viselt dolgait. Liz Spayd, az újság egyik szerkesztője elmarasztalta a cikk felelőseit, amiért azok nem néztek utána a szerző életrajzának. “Ez már nem az első ilyen eset. Veszélybe kerülhet a lap megbecsültsége és az újságíróink szavahihetősége. Már korábban is felhívtam a figyelmet arra, hogy hiteles információkat kell gyűjteni a szerzőkről, különös tekintettel az olyan adatokra, melyek befolyásolhatják az olvasók véleményalkotását. Vajon a cikkíró érdekében állhat elhallgatni valamit? Vajon a szerkesztőknek kötelessége elhinni mindent, amit a szerző magáról állít?” – tette fel a kérdéseket.

A lap másnap helyreigazítást tett közzé: “A cikk megemlítette a szerző börtönbüntetését, de nem adott elég információt az általa elkövetett bűncselekményekről, melyek ötszörös gyilkosság és terrorszervezetben való tagság. Bárguti visszautasította a kirendelt védőt a tárgyalásán, és nem fogadta el az izraeli bíróság hatáskörét és létjogosultságát.”

Bárguti eszik az éhségsztrájk alatt

Bárguti cikkében azzal vádolta Izraelt, hogy embertelen körülmények között tartja fogva a palesztin elítélteket, és “bírósági apartheidet” tart fenn. Ennek némileg ellentmond, hogy ő maga az izraeli börtönben szerezte meg doktori fokozatát. Felhívására mintegy ezer rab kezdett éhségsztrájkba. Bárguti már 2004-ben is szervezett egy éhségsztrájkot, bár az akkori akció hitelességét rontotta, hogy rajtakapták, amint magánzárkájában ő azért titokban evett.

Gilád Erdán belbiztonsági miniszter kijelentette, hogy Bárguti akciója pusztán a palesztin politikai belharcok része, és nem hajlandó tárgyalásokat folytatni az elítélt terroristákkal. A 82 éves Máhmud Ábász utódlása miatt már régóta fellángolt a küzdelem a PFSZ terrorszervezetben, és sokan Bárgutit tartják az egyik lehetséges utódnak, életfogytiglani börtönbüntetése ellenére. A mostani akcióval Bárguti támogatói számát kívánja növelni. A hatás nem is maradt el, a Palesztin Autonómia számos városában zajlottak tömegtüntetések és összecsapások az izraeli rendfenntartó erőkkel.

Forrás: i24