Az izraeli nagykövetet pedig hazaküldené.

Mícheál Mac Donncha az egyik legelszántabb Izrael-ellenes politikus Európában.  Izrael megalapítását történelmi tévedésnek tartja, támogatja a zsidó állam elleni teljes körű bojkottot, és előszeretettel mutatkozik terroristák társaságában. Ez abból a szempontból érthető, hogy ő maga is az IRA terrorszervezet politikai szárnya, a radikális baloldali Sinn Féin párt tagja. Az IRA és a különböző palesztin terrorszervezetek között hagyományosan jó a kapcsolat.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, a polgármester nem léphet Izrael területére, de mivel neve hibásan szerepelt a határőrség adatbázisában, a múlt hónapban részt tudott venni egy terrorizmust támogató konferencián Rámállában. Ezt követően egyébként az izraeli külügyminiszter figyelmeztető beszélgetésre rendelte be az Ír Köztársaság nagykövetét.

A dublini polgármester legújabb kezdeményezése a „palesztinokkal való szolidaritás” kifejezésére a 2019-ben, Jeruzsálemben rendezendő Eurovíziós verseny bojkottja.

„Azt gondolom, hogy nem kellene versenyzőt indítanunk. Szerintem inkább a palesztin nép rettenetes sorsára kellene ráirányítani a figyelmet. Ugyanolyan szolidaritásra van szükség, mint a dél-afrikai apartheid rendszer idejében. Az Ír-Palesztin Szolidaritási Kampány már 500 olyan művész aláírását szerezte meg, akik megtagadják az Izraelben való fellépést. Ők azért léptek be a bojkottálok soraiba, hogy a palesztinok elleni fellépés miatt tiltakozzanak” – nyilatkozta egy ír lapnak, a gázai határnál történt incidens miatt pedig ismét az írországi izraeli nagykövet kitoloncolását követelte.

Mac Donncha nem az első ír politikus, akinek problémája van az izraeli rendezésű dalversennyel. A szintén a Sinn Féin soraiban ülő parlamenti képviselőnő, Lynn Boylan a következő üzenetet küldte Netá Bárziláj fergeteges sikere után: „Izrael nyerte az Eurovíziós dalfeszivált. Tegyük még sikeresebbé a BDS-mozgalmat 2019-ben!”.

Órla Nic Biorna, a Sinn Féin egy másik tagja szintén nem tartozik Netá feltétlen rajongói közé, és feltehetően még nem értette meg, hogy a fellépők tehetségét és nem hazájuk politikáját kell értékelni a szavazás során. „Sokkolt, hogy mennyien támogatták Izraelt az Eurovíziós dalfesztiválon. Úgy tűnik, ez emberek felfelejtik, hogy egy cionista államról van szó, mely illegálisan tartja megszállva Palesztinát” – írta Twitter-üzenetében.

Miután az izraeli énekesnő győzelme után boldogan bejelentette, hogy „Jövőre Jeruzsálemben!”, egy másik dublini politikus, a szocialista Nessa Childers így háborodott fel: „Jeruzsálem? Ez elképesztő! Azt hittem, Tel-Aviv!”.

zsido.com

Forrás: Arutz7

Megszakítás