Mi történt az elmúlt héten Izraelben?

Egész Izrael ünnepel, miután Netá Bárziláj első helyezést ért el a Lisszabonban rendezett Eurovíziós versenyen. Az egyedi megjelenésű, 25 éves énekesnő Toy című dalával jelentős pontkülönbséggel győzedelmeskedett ciprusi vetélytársa felett. Izrael korábban három alkalommal nyerte meg az Eurosvíziós Dalfesztivált, legutóbb 1998-ban, Dana International dalával. A megmérettetésben 25 ország vett részt és 26 millió ember nézte a döntő közvetítését szerte a világon.

A győzelem hírére szombat éjjel spontán utcabálokat tartottak a jeruzsálemi Mácháne Jehuda piac közelében és a tel-avivi Rabin téren. Netának telefonon gratulált Miri Regev kulturális miniszter és Benjámin Netánjáhu miniszterelnök is, aki „Izrael legnagyszerűbb nagykövetének” nevezte az énekesnőt.

Az izraeli győzelem egyben súlyos vereséget jelent a zsidó állam bojkottjáért küzdő BDS-mozgalom számára, mely aktívan kampányolt, hogy senki se szavazzon Netára, aki „a megszálló cionista hadsereg haditengerészeténél szolgált”. Ehhez képest az énekesnő a világ minden részéből érkező közönségszavazatoknak köszönhette elsöprő sikerét.

Az izraeli győzelem azt is jelenti, hogy 2019-ben Jeruzsálemben rendezik meg a versenyt. A sikert még különlegesebbé teszi, hogy éppen jom Jerusálájimkor, Jeruzsálem egyesítésének ünnepén zajlott a döntő. Jellemző módon a verseny szervezői igyekeztek elhallgatni a tényt, hogy Jeruzsálem Izrael fővárosa. A műsorvezetők utasítást kaptak rá, hogy a versengő országok közötti körkapcsolás során minden egyes országot és annak fővárosát név szerint említsék, kivéve Izraelt. Az izraeli stúdió kapcsolásakor, „véletlenül” kimaradt Jeruzsálem megemlítése.  Ezzel feltehetően az Európai Unió rosszallását kívánták kifejezni, amiért az Egyesült Államok nagykövetsége Jeruzsálembe költözik.

A gyakorlatban ez nem sokat jelentett, mert Netá az eredményhirdetés után rögtön kijelentette: „Imádom a hazámat! Jövőre Jeruzsálemben!”

Nir Bárkát, Jeruzsálem polgármestere is gratulált a győzelemhez, és bejelentette, hogy jelentős forrásokat különítenek el a dalverseny vendégül látására. A hatalmas szervezőmunkát és infrastrukturális fejlesztéseket igénylő projekt tervezése során figyelembe kell venni a különböző jeruzsálemi közösségek érzékenységét, különös tekintettel a szombati előírásokra. A döntő helyszíne a város déli részén fekvő, négy évvel ezelőtt megnyitott Aréna Stadion lesz, mely 40 000 m2-es alapterületével a legnagyobb fedett rendezvényhelyszín Jeruzsálemben.

Az izraeli kormány hálás Magyarországnak

Magyarország, Románia, Ausztria és Csehország részt vesz a jeruzsálemi amerikai nagykövetség avatóünnepségén. Az EU többi országa bojkottálja a rendezvényt. Izrael meghívta a területén működő 86 diplomáciai testület minden tagját. Közülük mintegy negyven ország fogadta el a meghívást. Korábban az EU egy elítélő nyilatkozatot is megpróbált elfogadni, de a szavazás Magyarország, Románia és Csehország ellenkezése miatt sikertelen volt. Micháel Oren miniszterhelyettes és Izrael korábbi amerikai nagykövete méltatta a zsidó állam mellett való kiállást: „Köszönet illeti a Cseh Köztársaságot, Romániát és Magyarországot, amiért megakadályozták, hogy az EU elítélje az Egyesült Államok nagykövetségének Jeruzsálembe költöztetését. Jeruzsálem 3000 éve a zsidó nép spirituális központja és 70 éve a térség egyetlen demokráciájának fővárosa. Ez a három nemzet büszke lehet magára, az EU pedig szégyenkezhet”.

Izrael ismét egy jelentős terroralagutat semmisített meg a Gáza-övezetben

A határ menti Erez és Netiv Háászárá kibucok felé közelítő földalatti járatot a légierő gépei bombázták le. „Az elmúlt hetekben a Hámász azon dolgozott, hogy az egész határövezetet háborús zónává változtassa. Az erőszakos tüntetések célja, hogy fedezéket nyújtsanak a föld alatt és felett tervezett terrorakciók számára. A most felszámolt alagút is ezt bizonyítja” – jelentette ki a hadsereg szóvivője, és hozzátette, hogy a harci tevékenységek mellett a földalatti védőfal építését is folytatják.

Pénteken ismét erőszakos zavargás volt a határ mentén. A gázai tüntetők kövekkel, robbanóanyaggal és molotov-koktélokkal dobálták a katonákat, illetve továbbra is papírsárkányokkal próbálnak tüzet okozni Izraelben, ahol a határövezetben már hatalmas területen égett le a termés a gyújtogatás miatt. A papírsárkányok ellen a hadsereg drónokat vetett be, illetve tűzparancsot adtak ki a sárkányeregetőkkel szemben. A tüntetők súlyosan megrongálták a humanitárius segélyek beléptetését végző határátkelőt Kerem Sálomnál és felgyújtották az itt húzódó, Gázát ellátó gázvezetéket. A hadsereg lezárta az átkelőt, így a szállítmányok meghatározatlan ideig nem juthatnak be az övezetbe.

Az igazán súlyos összecsapások hétfőn és kedden várhatóak, és feltehetően kiterjednek a Palesztin Hatóság irányította területekre is Júdeában és Somronban, illetve bizonyos mértékig az izraeli arabok által lakott településekre is. Ekkor nyitják meg az amerikai nagykövetséget Jeruzsálemben, illetve ekkor emlékeznek meg Izrael kikiáltásáról és a zsidó állammal szemben elszenvedett első vereségükről, melyet ők a nákbá (tragédia) névvel illetnek. Az erőszakot tovább szítja, hogy a napokban veszi kezdetét az egy hónapig tartó rámádán ünnep.

zsido.com