2019. október 17-én a Transznacionális Együttműködések Program keretében Székesfehérváron jártunk az EGÉSZSÉGDOKK Addiktológiai Központ és Serdülő Kríziscentrumban. Ezen intézmény keretében tartott előadást Czere-Ambrus Mária pszichológus: Szociális kérdések 1. – gyermekaddiktológia és szociális segítségnyújtás témájában.

Az előadó szakmai összefoglalója egyfelől a gyermekaddiktológia fontosságára, mint egy megelőző funkciójára hívta fel a figyelmet, illetve másodsorban arra, hogy a mai kor fiataljai komoly veszélyben vannak és mindenféleképpen szükséges számukra, valamint a szüleik számára ez az intézmény. Az előadó gyakorlott pszichológusként szem előtt tartja a társadalmi segítségnyújtást mindazon fiatalok számára is, akik valamilyen módon kívül kerültek a társadalom egészséges hálóján.

 

A székesfehérvári intézmény feladatai, munkája:

„A serdülőkorú szenvedélybetegek addiktológiai gondozása jelenleg egyedülállóként országos ellátási körrel működik az intézményben.

Az alábbi problémákkal foglalkoznak a gyermek és ifjúság addiktológiai részlegen:

Drog- és alkoholproblémák, gyógyszerfüggőség, viselkedési függőségek (pl. játékszenvedély, internetfüggőség).

Mivel foglalkozik a rendelés, milyen panaszokkal, tünetekkel, betegséggel lehet ide fordulni? 10-18 éves korosztály ellátását végzik (diagnosztika és terápia) teamben (csapatban) pszichológus, pszichiáter, családterapeuta és szociális munkás.

Szerhasználatból, függőségből, élethelyzeti nehézségekből és krízisekből adódó pszichés tünetek enyhítése. Nevelési tanácsok adása szülők számára (szülőkonzultációk, családkonzultációk). Tanulási tréning, pszichoterápia. Szükség esetén gyógyszeres megsegítés tartozik az ellátáshoz.” [1]

 

 

[1] Forrás: https://egeszsegdokk.hu/ebben-segitunk/gyermek-es-ifjusagi-addiktologia/