Műemlékvédelmi díjjal ismerték el a történelmi jelentőségű izmiri Etz Hajim zsinagóga helyreállításának színvonalát. A törökországi zsinagóga ünnepélyes megnyitója tavaly decemberben volt a Szefárd Kulturális Fesztivál keretében – emlékeztet a Jewish Heritage Europe.

A „Respect for History Local Conservation Awards” díjat a város önkormányzata alapította és most adták át 18-ik alkalommal. Ez volt az egyik a két projekt közül, amelyet az eredeti funkciót megőrző jelentős felújításért díjaztak. Elismerést kapott Nesim Bencoya is, aki a fesztivál szervezője, irányítója.

Az Etz Hajim, Izmir legrégebbi zsinagógája, a XIV.-XV. század környékén épülhetett, később átalakították, mai formáját a XIX. században nyerte el. Az épület egy fél tucat történelmi zsinagógából álló komplexum része, amely Izmir zsidó negyedének központjában található, és aminek megőrzésén az Izmiri Zsidó Örökség Projekt dolgozik. Céljuk egy múzeum kialakítása is.

A 2019 nyarán megkezdett restaurálási munkálatok a falak, a tető, a falfestmények és a padlózat teljes helyreállítását jelentették.