A Tenerife szigetén fekvő Puerto de la Cruz városában telepedett le Noam Rosen rabbi és felesége, Chava, hogy a térségben élő vagy oda látogató zsidók szolgálatára legyen – írja a Chabad.org.

A Kanári-szigeteken már több mint ötszáz éve élnek zsidók. Először 1492-ben, a spanyolországi kiűzetéskor vándoroltak ide, majd a közeli Marokkóból költöztek át. Tenerifén zsinagógát is alapítottak, ám idővel a közösség tagjainak többsége továbbállt és az épületre lakat került. Ezzel együtt továbbra is maradtak a szigeten zsidók, akik Spanyolországból vagy Izraelből érkeztek és természetesen a nagy számban a Kanári-szigetekre érkező özönlő között is sok a zsidó. Közéjük tartozik Ben Elsner, aki tavaly októberben látogatott el Prágából Tenerifére. Biztos volt benne, hogy működik a szigeten Chábád-központ, hiszen manapság nagyon kevés az olyan nagyváros vagy turisztikai központ, ahol ne lehetne lubavicsi küldöttekkel találkozni. Miután meglepetten tapasztalta, hogy Tenerife még nincs fent a Chábád térképén, felvette a kapcsolatot a barcelonai Chábádot igazgató David Liebersohn rabbival és azt ajánlotta, hogy alapítsanak egy állandó lubavicsi képviseletet az „Európa Floridájának” is nevezett szigeten. „Idén szeptemberre megvalósult a terv, és Rosenék Tenerifére költöztek. Ez hatalmas siker és jelentős igényt fognak kielégíteni, mert rengetek zsidó turista érkezik ide folyamatosan” – mondta Elsner.

A házaspár hamar összeismerkedett a környéken élő zsidókkal és a nagyünnepeket már közösen köszöntötték. „Fantasztikus, ahogy összekovácsolták az itt élő zsidókat. Sokan közülük még sohasem találkoztak egymással, most pedig már együtt játszanak a gyerekeik. Noam rabbi és a felesége olyanok, mint valami ragasztó, mely összetartja ezt a közösséget. Rengeteget tanulunk tőlük és végre van kivel ünnepelni és van kinek feltenni a kérdéseinket” – mondta Anna, a közösség egyik tagja.

A házaspár egyébként nem korlátozza a tevékenységét Tenerifére, az egész térséget fel akarják fedezni. „Bejárjuk egész Tenerifét, azután pedig Gran Canariára és a környező szigetekre is ellátogatunk. Minden zsidó meg akarunk ismerni” -mondta a rabbi.