Születési helye: Jeruzsálem, Izrael.

Brazília is csatlakozott azon országok köréhez, amelyek nem teszik lehetővé a Jeruzsálemben született állampolgáraiknak, hogy az útlevelükben Izraelt jelöljék meg születési helyként – írta a Forward.com.

Erről a brazil külügyminiszter még tavaly döntött – tudta meg az egyik Sao Paulo-i napilap a tel-avivi brazil nagykövettől, de a média csak most kapta fel a hírt. A nagyjából 15 ezer brazil-izraeli állampolgárból viszonylag keveseket érint a döntés közvetlenül, melynek nyilván a szimbolikus jelentősége fontos elsősorban.

Az Egyesült Államok, Kanada és Franciaország már régebb óta alkalmazza azt a szabályt, hogy a Jeruzsálemben született állampolgáraik az útlevelükben csak a város nevét tüntethetik fel a születési hely rovatban, az országot, azaz Izraelt nem. A zsido.com is beszámolt arról, hogy az amerikai Legfelsőbb Bíróság nemrég – a hatalmi ágak szétválasztásának elvére hivatkozva – eltörölte azt a törvényt, amellyel a Kongresszus kötelezte volna a kormányzatot, hogy változtasson ezen az eljáráson, és tegye lehetővé, hogy a Jeruzsálemben született amerikaiak útlevelében Izrael is szerepeljen.

Floriano Passero, aki egyfelől zsidó származású ellenzéki képviselő a szövetségi parlament alsó házában, másfelől Sao Paulo államának szociális minisztere, a döntést önkényesnek nevezte. Ez a lépés „csak megerősíti a brazil kormány egyoldalú nézeteit Izraellel szemben” – írta pénteki közleményében.

A brazil-izraeli kapcsolatok jelentősen romlottak az elmúlt években, amióta a jelenlegi kormány irányítja az országot.

Munkatársunktól