Tűzvédelmi és biztonsági intézkedések, oktatási programok és elektronikai fejlesztések is kezdődtek a múlt héten az Egyesült Államokban történt tragikus tűzeset után, melyben egy ortodox zsidó család hét gyermeke vesztette életét.

A múlt heti tragédia több biztonsági kérdésre is felhívta a figyelmet, és mind a New York-i városi vezetést, mind a zsidó közösséget tettekre sarkallta. A tragikus tűzesetet, mely hét, 16 év alatti gyerek halálához vezetett, egy meghibásodott melegítőlap okozta, a tragédiához pedig hozzáárult, hogy a Sasson család otthonában csak a pincében volt tűzjelző készülék.

tuzbiztonsagNew York Brooklyn kerületének elnöke, Eric Adams sajtótájékoztatón jelentette be egy tűzvédelmi oktatási program meghirdetését. „Ennek a szörnyű tragédiának a nyomán a fájdalmunknak valamilyen célt kell adni, és a hét Sasson gyerek emléke a hét legfontosabb ok, ami miatt sürgősen lépnünk kell” mondta Adams, aki több, helyi szervezet megválasztott képviselőivel, köztük a Cown Heights-i Chanina Sperlinnel együtt állt a pódiumon.

A tűzvédelmi kampány részeként a helyi lakosok által beszélt nyelveken – köztük spanyolul és jiddisül – jelentetnek meg ismertető anyagokat és ingyenes füstjelzőket is biztosítanak majd. Mint elmondta, minden brooklynit újra meg kell tanítaniuk a tűzvédelmi ismeretekre, hogy „megbizonyosodjunk arról, hogy csökkentjük a tűzveszélyt.”

A kampány mellett egy égési centrum létrehozását is szorgalmazta, mivel az általa vezetett Brooklynnak, amelyik az Egyesült Államok negyedik legsűrűbben lakott területe, nincs ilyen egészségügyi intézménye. Így a pénteki tűz két súlyosan sérült túlélője, Gila és Tzipora Sasson rokonaiktól távol, két különböző kórházban fekszik jelenleg is – márpedig, mint Adams elmondta, az ilyen esetekben az azonnali segítségnyújtás és a helyben lévő, jól felszerelt égési osztály életmentő lehet.

A tűzjelzők mellett fontos óvintézkedés a melegítőlapok működésének ellenőrzése. A különböző közösségek facebook csoportjainak hirdetéseiből kiderül, hogy a Nemzetközi Zaka Mentőcsoport tagjai több országban is szerveznek ingyenes ellenőrzési napokat, amikor szakértők vizsgálják be az az ott élők által használt elektromos melegítő eszközöket. Emellett több szervezet is felhívta a figyelmet arra, hogy kizárólag ellenőrzött, biztonságos elektromos eszközöket vásároljanak, amik kifejezetten az adott ország elektromos hálózatával kompatibilisek. Dov Hikind New York-i képviselő, aki maga is ortodox zsidó, a melegítőlapok biztonságos használatának ellenőrzésére hívta fel a figyelmet – és nem mellesleg arra kérte hatgyermekes lányát, hogy ne használjon ilyen eszközt.

Többek között az ünnepi gyertyákkal kapcsolat biztonsági intézkedésekre és tűz esetére kidolgozott terv készítésére hívja figyelmet az a tűzvédelmi tanácsadó, amelyet a Crown Heights-i lubavicsi közösség adott ki. Ebben többek között az javasolják, hogy a tűzjelzők elemét minden évben kétszer, az óraátállításkor ellenőrizzék, és szükség esetén cseréljék.

A Sassonékéhoz hasonló elektromos készüléket világszerte használnak a vallásos zsidók a szombati és ünnepi étel melegen tartására, ugyanis a sábát törvényei tiltják a tűzgyújtást és a főzést, ami az elektromos készülékek be- és kikapcsolását is érinti. A másik elterjedt módszer a gáztűzhelyre helyezett fémlap, ami azonban szintén tűz- és robbanásveszélyes lehet. Ezenkívül elterjedtek az olyan speciális elektromos edények, amelyekbe magát a sóletes edényt kell helyezni.

Mindezek mellett olyan új megoldások is előtérbe kerültek a múlt heti tragédia kapcsán, amelyek biztonságosabbá tehetik a szombati ételek melegen tartását. Míg dédanyáink az előre jól megrakott kemencébe tették a szombati sóletet, addig a melegítőlapok új generációja már az indukciós tűzhelyek elvén működhet majd. David Y. Sarna, egy New Jersey-i ortodox mérnök olyan melegítőlap fejlesztésén dolgozik, mely a mágnesesség elvét kihasználva úgy tartaná melegen az ételt, hogy közben maga a lap nem forrósodik fel. Mint mondja, ha sikerül megtalálnia a biztonságos, és a zsidó vallás előírásainak is megfelelő megoldást, szabadon felhasználhatóvá teszi majd találmányát, hogy mások is hozzáférhessenek.

Steiner Zsófia

 

Megszakítás