A zsidó közösségek biztonsági kérdéseiről tartottak konzultációt az EBESZ tagállamok zsidó szervezeteit képviselő résztvevők december 8-án Berlinben. 

Az Amerikai Zsidó Tanács berlini irodája által szervezett esemény a júniusban megtartott, a zsidó szervezetek biztonsági kérdéseivel foglalkozó konferencia folytatásaként a zsidó közösségek aktuális biztonsági helyzetével kapcsolatos újabb fejleményeket vitatta meg. A megbeszélésen kitértek az egyes országokban kezdeményezett, a körülmetéléssel és rituális vágással kapcsolatos tiltó és szigorító próbálkozásokra.

A rendezvényen felszólalt Andrew Baker rabbi, az EBESZ Antiszemitizmus elleni küzdelem különmegbízottja és Michael Whine, a Community Security Trust (CST) nemzetközi igazgatója, akik a biztonsági kérdésekkel kapcsolatos európai fejleményekről és tendenciákról tájékoztatták a résztvevőket. Beszámolóikban mindketten felhívták a figyelmet az Izraelellenességbe burkolózó antiszemita megnyilvánulások durvuló hangvételére, valamint az egyre erősödő iráni fundamentalista irányzatok térhódítására. Az egyes országok zsidó szervezeteinek képviselői tájékoztatást adtak a szervezeteiket érintő biztonsági kérdésekről és az előttük álló leg-fontosabb feladatokról.

A rendezvény témái között szerepelt az FRA által november 8-án nyilvánosságra hozott antiszemitizmus-jelentés is, melynek kapcsán Szalai Kálmán, a Tett és Védelem Alapítvány titkára bejelentette, hogy hamarosan közzéteszik a magyarországi antiszemitizmusról készített saját kutatási eredményeiket.

A rendezvényen részt vett a MAZSIHISZ képviselője is.

Megszakítás