Egy New York állami fellebviteli bíróság felszólította Mamakating városát, hogy engedélyezze a rituáls fürdő épitésének megkezdését a településhez tartozó Bloomingburg faluban, melynek közelében egy haszid lakónegyed felépítését tervezik.

Mamakating vezetése korábban elutasította a Chesnut Ridge névre hallgató haszid ingatlanfejlesztési projekt mikveépítési kérelmét, mely döntés ellen az ortodox kivitelezők azonnal fellebbezést nyújtottak be. New York állam legfelsőbb bírósága szintén a mikveépítést tiltó rendelkezését tartotta jogszerűnek.

Azonban a múlt csütörtöki fellebviteli bírósági meghallgatás során felülbírálták a korábbi döntést, arra hivatkozva, hogy egy mikve vallásgyakorlásnak helyet biztosító épületnek számít. Mivel Mamakating város szabályai szerint az adott területen ilyen jellegű ingatlan létesíthető, ezért az engedélyt kötelesek kiadni.

Vallásos zsidók azt feltételezik, hogy a korábbi tiltás valódi oka nem más, mint a város vezetésének szisztematikus hadjárata a gyarapodó haszid közösség ellen.

A New York városától mintegy 130 km-re északra fekvő, Sullivan megyei kistelepülés már régóta elkeseredett küzdelem helyszíne az ortodox zsidó ingatlanfejlesztő Shalom Lamm és a helyi lakosok – közöttük Bill Herrmann, városi felügyelő – között. Utóbbiak élesen ellenzik a Lamm beruházása nyomán várható változásokat.

Shalom Lamm, háttérben az építkezés
Shalom Lamm, háttérben az építkezés
A vita miatt a megkezdett építkezés hónapokig szünetelt, és a már elkészült lakások birtokbavételét is igyekeztek bírósági végzéssel meggátolni a városka lakói.

Michael Fragin, az építtető cég szóvivője szerint ez utóbbi probléma már megoldódott és megkezdték a lakások árusítását.

„Minden olyan próbálkozást, mely a bloomingburgi zsidó közösség növekedését igyekszik megakadályozni, a bíróság sorban utasít el.” – mondta Fragin. „Itt az ideje, hogy Bill Herrmann és társai végre megértsék, hogy költséges és diszkriminatív hadjáratuknak semmi értelme.”

A fellebviteli bíróság döntésének indoklásaként a zsidó vallásjogot idézte: „A zsidó törvények szerint egy új közösség alapításakor a mikvét kell először felépíteni, az még a zsinagógával szemben is előnyt élvez.” Jacob Shachter rabbi szerint a mikve vizében való alámerülés az ortodox zsidók számára alapvető vallási tevékenység, melynek célja, hogy helyreállítsa az egyén spirituális vagy családi tisztaságát. Egy másik rabbi, Binyamin Hammer véleménye szerint a mikve használata „nélkülözhetetlen része a vallásos életvitelnek”.

Forrás: Forward

Megszakítás