Bíróság elé idézték a Front National alapítóját, amiért a második világháború gázkamráit több esetben is „részletkérdéseknek” nevezte.

Egyelőre nem lehet tudni, pontosan mikor áll a párizsi bíróság elé a szélsőjobboldali politikus, aki legutóbb áprilisban kavart botrányt antiszemita megjegyzéseivel – adta hírül az Arutz Sheva vasárnap.

Le Pen első alkalommal 1987-ben nevezte a második világháború „részletkérdésének” a gázkamrákat, majd kijelentését 10 évvel később, Münchenben is megismételte. 2008-ban hasonló megjegyzést tett egy francia magazinnak adott nyilatkozatában, majd 2009-ben az Európai Parlamentben szintén közfelháborodást váltott ki szavaival.

Az ellene indított eljárás kapcsán Le Pen úgy reagált: „Azt hittem, francia emberek milliói vonultak utcára éppen a szólásszabadság védelmében” – utalt a Charlie Hebdo szerkesztősége ellen elkövetett támadást kísérő demonstrációkra.

„Azt hittem, hogy az magába foglalja a blaszfémiához való jogot is. És ez blaszfémia, nem?” – tette hozzá az egykori pártalapító, aki legutóbb a lányával folytatott hatalmi harcok miatt került a médiába azt követően, hogy a párt jelenlegi vezetősége bejelentette, nem kívánnak a továbbiakban együttműködni vele antiszemita nézetei miatt.

zsido.com

 

Kép forrása: europe-israel.org

Megszakítás