Antiszemita megjegyzéseiért függesztette fel Jean-Marie Le Pen tagságát a Front National végrehajtó bizottsága.

A szélsőjobboldali Front National végrehajtó bizottsága megfosztotta tagságától Jean-Marie Le Pent, a párt egykori alapítóját, aki nemrég a második világháború „részletkérdésének” nevezte a náci gázkamrákat – írta a Jerusalem Post.

A vezetők hétfői döntését követően akár tiszteletbeli elnöki posztját is elveszítheti a francia politikus. Lánya, Marine Le Pen – aki 2011-ben vette át a párt irányítását – vasárnap úgy nyilatkozott, hogy nem szeretné, ha édesapja a jövőben valaha is a Front National nevében beszélne.

Bár már régebb óta érezhető az irányváltás a szélsőséges párt korábbi arculatához képest, úgy tűnik, hogy a közelmúltban történt események vezettek apja és lánya végleges szakításához. Az idősebb Le Pen korábban is tett nyilvánosan antiszemita kijelentéseket, nemrégen egy interjúban védelmébe vette a náci kollaboráns Philippe Pétaint, múlt hét pénteken a lánya beszéde közben bukkant fel váratlanul a színpadon, hogy üdvözölje a Párizsban összegyűlt több száz fős tömeget.

A francia regionális választások során Jean-Marie Le Pen még képes volt hátrébb lépni, de a politika világából nem akar végleg kivonulni, és az Európai Parlamentben megszerzett mandátumához is ragaszkodik.

A Front National közleménye szerint tagságának hétfői felfüggesztését követően három hónapon belül dönthet a párt arról, hogy végleg búcsút mond-e a szélsőséges mozgalom egykori megalapítójának.

 

Kép forrása: lemonde.fr

Megszakítás