A CEDEK fáradhatatlan miskolci koordinátora, Bernasconi Bús Katalin nagy fába vágta a fejszéjét. Kimeríthetetlen energiával eddig is képes volt hegyeket megmozgatni, közösséget kovácsolni és reménytelennek tűnő helyzetekben csodát tenni, ezúttal azonban új, magasabb szinten és még nagyobb profizmussal indítja útjára két társával, Tóth-Andrási Katával és Figeczki Szilviával a Supersum Alapítványt.

Bernasconi Bús Katalint, aki a Transznacionális Együttműködések programban is állandó miskolci partnerünk, kértük meg, hogy mondja el, mi motiválta az alapítvány létrehozását és mik a céljai a szervezettel.

  • Személy szerint sok éves tapasztalattal rendelkezem a miskolci, Miskolc környéki és tágabban véve kelet-magyarországi szociális helyzetet illetően. Különböző országos és regionális érdekeltségű alapítványok, egyesületek, civil kezdeményezések aktív résztvevőjeként változatos projektekben működtem közre, melyek céljukban is sokfélék voltak: város(rész) rehabilitációs akciók, adománygyűjtés és -osztás, rászorul családok és gyermekek rendszeres segítése akár pozitív élmények révén, akár praktikus, hivatalos ügyek intézésében. Azt látom, hogy a szociális gondoskodás valamennyi formájára szükség van szűkebb környezetünkben, így az általam életre hívandó alapítvány tevékenységi köre is széleskörű, komplex és változatos lesz. Célunk a korábbi, már kipróbált támogatási formák megtartása mellett, hogy a különböző hazai és nemzetközi pályázati és együttműködési lehetőségeket kihasználva átfogú, hosszútávú programokon keresztül adjunk lehetőséget az itt élő, rászoruló személyeknek, családoknak, hogy a kapott segítséggel változtassanak az életükön. Az eddigi tevékenységemmel megalapozott, évek óta stabilan működő, ám mindeddig informális keretek között zajló segítő munkát, az ennek során kialakított kapcsolatokat hivatalos, alapítványi formában a továbbiakban fokozott eredményességgel tudnám kamatoztatni. Ez a támogatói bázis további növeléséhez, az egyes szociális akciók jobb koordinálásához, a hatékonyság fokozásához és összességében a professzionalizációhoz elengedhetetlen lépés.

Kati évek óta dolgozik Miskolcért, az ottélőkért. Az ez idő alatt általa megismert emberek és egyéni sorsok között számos olyan történet van, mely a mai napig elkíséri, ami képes volt emberek százait elérni és megmozgatni a jó ügy érdekében. Az alapítvány életre hívása, az ezzel járó léptékváltás és az így megnyíló új lehetőségek révén újabb csodák megszületésének lehetnének részesei mindazok, akik valaha együtt mozdultak vele. A csodákra pedig mindannyiunknak szüksége van.

A Transznacionális Együttműködések program során mindig is arra törekedtünk, hogy regionális szinten már működő, kipróbált jó gyakorlatok bemutatásával és átadásával segítsük a szociális szférában működő szervezeteket. Örömmel látjuk, amikor egy-egy közösség informális keretek között végzett, ám bizonyítottan sikeres munkája új, magasabb szintre lép. Sok sikert kívánunk a Supersum Alapítványnak, az érdeklődők és segíteni vágyók pedig további tájékoztatást, valamint az aktuális projektekhez kapcsolódó felhívásokat találnak az alapítvány facebook oldalán.[1]

 

Leichter Lilla

[1] https://www.facebook.com/Supersum-Alap%C3%ADtv%C3%A1ny-109271103996004/