Egy korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, hogy Donald Trump amerikai elnök zsidó hitre tért lánya és családja egy lubavicsi zsinagóga közösségéhez csatlakoztak új, washingtoni otthonuk közelében. A The Shul néven ismert imahely szellemi vezetője Levi Shem-Tov rabbi. Őt mutatjuk most be.

  1. Shem-Tov rabbi a Chábád mozgalom tagja. A zsinagóga mellett ő a Fehér Ház rabbija is. Felesége Nechama Feldman, hét gyermekük van.
  2. A The Shul zsinagóga az amerikai főváros ortodox közösségének egyik központi intézménye. Viszonylag kis közösség, szombatonként 50-en, nagyünnepeken 250-en imádkoznak ott.
  3. Az évek során a rabbi és közössége igen népszerűvé vált Washingtonban. Itt imádkozik például Joe Liebermann volt szenátor és Jack Lew korábbi pénzügyminiszter is.
  4. Shem-Tov rabbi kerüli a rivaldafényt és jobban szeret a háttérben dolgozni. Ezzel együtt számos felelősségteljes megbízást teljesít, például ő felel a Fehér Ház konyhájának kikóserolásáért.
  5. Shem-Tov rabbi soha sem nyilatkozik a zsinagóga tagjairól, hogy tiszteletben tartsa magánéletüket. A Kushner család csatlakozásáról sem beszélt a sajtónak.
  6. A médiában Shem-Tov rabbit nevezték már a “Capitol Hill rabbijának”, a “főváros legkedveltebb közszereplőjének” és a “város legbölcsebb politikusának” is.
  7. Shem-Tov rabbi számtalan zsidó közösségi kezdeményezésért felelős Washingtonban. Ilyen például a Fehér Házzal szemben felállított, hatalmas hanukai menóra lángjainak fellobbantása. Az ünnepséget a TV csatornák is közvetítik és 50 millió néző követi figyelemmel.
  8. Az évek alatt a rabbi számos kongresszusi képviselővel és külföldi politikussal alakított ki közeli kapcsolatot. Ő a Nemzetközi Chábád Örökség Kongresszus vezetője is, mely szervezet célja a kapcsolatteremtés a rabbik és a közélet befolyásos szereplői között.
  9. Shem-Tov rabbi alapította a Fővárosi Zsidó Fórumot, melynek feladata a zsidó kongresszusi képviselők bevonása a közösség életébe. E szervezet élvezi a Szenátus és a Képviselőház támogatását is.
  10. A Shem-Tov családban hagyománya van a közéleti szerepvállalásnak. A rabbi édesapja, Avraham Isaac Shem-Tov a Chábád Világtanács elnöke és a New York-i Beis Rivka zsidó lányiskola igazgatója.

Shem-Tov rabbi

Forrás: Hidabrut