Ivanka Trump és Jared Kushner fontos pozíciót töltenek be a hamarosan hivatalba lévő kormányban, így átköltöztek a fővárosba, Washingtonba. Kushnerék vallásos zsidók, ezért a házvásárlás után szétnéztek lakóhelyük környékén, hogy megtalálják azt a zsinagógát, melyhez tartozni szeretnének a jövőben.

Jared és Ivanka a város elegáns Kalorma negyedében vásároltak 5,5 millió dollárt érő házat, nem mesze az Obama család otthonától. Először a nagy múltú Kesher Israel ortodox zsinagógába látogattak el, de végül inkább egy kisebb, lubavicsi zsinagóga mellett tették le voksukat. A “The Shul” néven ismert imaházat Levi Shemtov rabbi vezeti.

“Nem kommentálhatom, hogy kik látogatják a zsinagógánkat. Így szól a szabályzatunk.” – mondta a rabbi, aki egyben a Lubavics Amerikai Barátai szervezet alelnöke is. Annyit azonban megjegyzett, hogy a Kushner család új otthona mindössze 7 percnyi járótávolságra van a zsinagógától. A vallásos zsidók nem utaznak szombaton, ezért fontos, hogy zsinagógájuk gyalog is könnyen megközelíthető legyen. Kushnerék ismerősei elmondták, hogy a választás alkalmával fontos szempont volt, hogy a zsinagóga családias hangulatú legyen. A The Shul közössége 40-60 családot számlál, itt imádkozik például Joe Liebermann egykori szenátor és Jack Lew pénzügyminiszter is.

A The Shul zsinagóga

Talán sokaknak meghökkentő, hogy a modern-ortodox házaspár egy haszid imahelyet választott magának, ám mindkét család régi támogatója a Chábád mozgalomnak. A Kushner család 2003 és 2013 között összesen 264 500 dollárnyi (76 millió Ft) adományt juttatott különböző lubavicsi intézményeknek és programoknak. A legnagyobb segítséget a Harvard Egyetemen működő Chábád központ kapta.

A protestáns Trump család alapítványa 11 550 dolláral (3.3 millió Ft) támogatta a Chábádot, még mielőtt Ivanka felvette volna a zsidó vallást. Trumpék a bibliai Bét Él településen – melyet az Obama kormányzat “illegális telepnek” tart – működő oktatási intézményeket is támogatták 10 000 dollárral. Ahogy egy korábbi cikkünkben beszámoltunk róla, a leendő elnök apja, Fred Trump már ötven évvel ezelőtt is támogatott egy zsidó oktatási intézményt, fia pedig izraeli településeknek segített.

A Kushner család

Ivanka, nem sokkal a választások előtt, férje társaságában felkereste a néhai lubavicsi rebbe, Menáchem Mendel Schneerson rabbi sírját New Yorkban, hogy apja győzelméért imádkozzon.

Forrás: Crownhights.info, Haaretz