Apák és fiúk.

Az izraeli sajtóban napvilágot látott dokumentumok szerint Fred Trump és fia, a leendő amerikai elnök gyakran adakozott zsidó célokra. Ötven évvel ezelőtt Fred, az ingatlanbefektető ingyen biztosított telket a Beach Heaven Jewish Center által működtetett Talmud Tóra iskola számára New Yorkban. Az intézmény a mai napig aktív, számos oktatási programot kínál fiataloknak és időseknek egyaránt, és egy zsinagóga is működik a falai között.

Fred Trump a Talmud Tóra alapkőletételén
Fred Trump a Talmud Tóra alapkőletételén
Donald Trump is folytatta édesapja hagyományát, és az izraeli kormány által evakuált izraeli családoknak nyújtott anyagi támogatást, amikor 1980-ban Menáchem Begin miniszterelnök utasítására felszámolták a Sínai-félszigeten létesített izraeli településeket. 2005-ben Trump ismét adakozott, amikor Áriel Sáron leromboltatta a Gázai-övezet zsidó falvait, és lakóit erőszakkal kitelepítette. A leendő elnök adománya segített nekik, hogy újraépíthessék életüket.

Efi Stenzler, a Zsidó Nemzeti Alap igazgatója elmondta, hogy amikor támogatást kértek a kitelepítettek számára épített új települések infrastruktúrájának létrehozásához, Donald Trump volt az, aki azonnal nagy összeget utalt át számukra.

Az épülő Dekel mosáv
Az épülő Dekel mosáv
A frissen megválasztott elnök neve szerepel a Dekel mosáv támogatóinak tiszteletére elhelyezett emléktáblán, mert nagylelkűen járult hozzá az új közösségben emelt otthonok, utak és üvegházak felépítéséhez.

Forrás: The Jewis Press