Az izraeli baseball csapat álomszerű menetelésének állított emléket egy díjnyertes dokumentumfilm.

Minden várakozásukat felülmúlva teljesített az izraeli baseball csapat a World Baseball Classic-ban, tavaly a hatodik helyen végeztek. Ez akkora tettnek számít, hogy még dokumentumfilmet is forgattak a szezonjukról (Heading Home: The Tale of Team Israel), amit az Egyesült Államokban is bemutattak. A film ötlete Jonathan Mayo újságírótól származik, aki egy filmben szerette volna egyesíteni a baseball iránti rajongását és saját zsidó gyökereit.

A csavar a történetben az, hogy a film eredetileg az amerikai profi ligában játszó zsidó játékosokról szólt volna, akik Izraelbe utazva felfedezik a gyökereiket. Ám, közben a Team Israel selejtezőt nyert Brooklynban, amire senki nem számított és a film új úton indult el, megtartva azért az eredeti szálat is (az amerikai játékosok tagjai voltak az izraeli csapatnak) – olvasható a haaretz.com cikkében.

A film rendezője Jeremy Newberger meghatottan beszélt arról, hogy milyen volt együtt lenni az Izraelbe utazó amerikai profi sportolókkal, akik felkeresték az ország legfontosabb helyeit. Később a stáb a nemzetközi mérkőzésekre is elkísérte a csapatot, így Koreába és Japánba is (Korea nagyon erős baseballban és mégis sikerült legyőzniük őket, ahogy Kuba csapatát és a hollandokat is). Az alkotás a Boca Raton zsidó filmfesztiválon a legjobb dokumentumfilmnek járó díjat nyerte el.

zsido.com

Kép: haaretz.com