A Miskolci Kocsonyafarsang az ország egyik legnagyobb gasztronómiai fesztiválja – és nem nevezhető éppenséggel kósernek. Idén először azonban egy kis zsidóság is került a száznál is több, ételt kínáló árus közé. Fuchs Jehosua rabbi és felesége, a miskolci Chábád küldöttek Kérdezd a rabbit-standot állítottak fel a háromnapos rendezvény helyszínén, ahol házi sólettel, bárchesszel, flódnival és zsidótojással várták az érdeklődőket.

Mivel a fesztivál hétvégére esett, így péntek délután, valamint vasárnap árusították is a kóser finomságokat, sábeszkor azonban – amikor nem lehet kereskedni – kóstolóval várták az érdeklődőket. Érdeklődők pedig akadtak szép számmal. „Az emberek nagyon pozitívak voltak.” – tudtuk meg Fuchs rabbitól – „Sokan csak beköszöntek, és elmondták, hogy nem zsidók, de nagyon örülnek, hogy van ilyen stand is a fesztiválon. Hárman érkeztek, akik – illetve egyikük esetében az apukája – zsidóknak segítettek a háború alatt. Velük mindenképp tartjuk a kapcsolatot, szeretnénk megismerni a történetüket.” A program részeként főzőshow keretében izraeli különlegességeket készítettek. Miután a szombatot hávdálával búcsúztatták, a mádi Csodarabbik útja programról tartottak beszélgetést Frank Mariann részvételével.

Fuchs rabbiék idén ősszel költöztek Miskolcra, hogy segítsék az ott élő nagymúltú közösség életét. A házaspár egyik célja, hogy a lehető legtöbb miskolci zsidóval kerüljön kapcsolatba, olyanokkal is, akik eddig nem voltak a közösségi élet részesei. A fesztivál remek lehetőséget teremtett erre és tizenöt új zsidó ismerősre tettek szert.

Korábbi programjaik mellett most egy kulturális központ létrehozásán fáradoznak. A Bárhesz központban kávézó, valamint judaika- és kóser bolt is helyet kap majd. Egy olyan közösségi teret szeretnének kialakítani, ahova bárki bemehet, hogy feltöltődjön, kérdezzen vagy beszélgessen. A névadást firtató kérdésünkre Fuchs rabbi elmondta: olyan nevet kerestek a központnak, amit mindenki megért, ami kapcsolódik a zsidósághoz, de nem kizárólag a vallásos életformát élők ismerik. Ilyen kulturális szimbólum a bárhesz, a szombati fonott kalács, melynek Magyarországon használt neve a bráchá, áldás szóból ered.