A Golan fennsíkon, a Natur településtől nem messze található Umm El-Kanatir, egy Talmud korabeli zsidó település maradványa, ahol egy különlegesen szép zsinagógát is feltártak. Ez csak egyike a Golan fennsíkon talált mintegy huszonöt antik zsinagógának.

Umm El-Kanatir arabul annyit jelent, hogy a ‘boltívek anyja’, azaz hatalmas boltívek. A település romjaitól mintegy kétszáz méterre egy bővizű forrás található, melyet három nagy boltívből álló építmény díszít. Az ásatások során medencék és csatornák egész rendszere került napvilágra, melynek alapján a kutatók azt a következtetést vonták le, hogy a faluban lenfeldolgozásból, vászonkészítésből és annak festéséből éltek, nem is rosszul, erre bizonyíték a látványos zsinagóga.

Umm El-Kanatir azonosítása vitatott, van aki a Talmudban szereplő harmadik századi bölcs, Simon Kamatria nevében szereplő Kamatra helységre mutat; Elazar Sukenik (a Holt-tengeri tekercsek kutatója) egy a tizenhatodik században Tiberiasban élt rabbi, Menachem de Lonzano írása alapján  a Tiberiassal szemben fekvő Kantur településként azonosítja. A tizenkilencedik század második felében két utazó is, a német Gottlieb Schumacher és az angol Laurence Oliphant azonosította a zsinagógát az oszlopfőkön található menóra és sofár motívumok alapján.

A zsidó település az i.sz. I századtól létezett, a zsinagóga a mai formájában a VI. században készülhetett el. A település valószínűleg i.sz. 749-ig állt fenn, amikor hatalmas földrengés rázta meg a Szentföldet, mely számos más falut és várost is elpusztított. A zsinagóga összedőlt és miután a hely gyakorlatilag egészen mostanáig elhagyott volt, a romok teljes egészében megmaradtak, nem hordták szét a köveket.

umm-el-kanatir-2

A szürkés színű bazaltból épült zsinagóga mintegy 18 méter hosszú és 13 méter széles. Magassága 12 méte, különlegessége a jó állapotban fennmaradt Tóraszekrény és a négy méter magas ‘bima’, azaz Tóraolvasó emelvény, melyre lépcsőkön lehetett feljutni. A köveken több különleges faragás látható: az egyiken két állat küzd egymással, a másik egy a nyelvét kinyújtó figurát ábrázol. Egyes vélemények szerint egy közeli pogány szentélyből hozták át a köveket.

Az utóbbi években különleges helyreállítási munkák folynak az Umm El-Kanatiri zsinagógában. A munka vezetői Jehosua Drei mérnök és a régész Haim Ben David, akik a legmodernebb technológiát használják az épület rekonstrukciójára. Először egy hatalmas sínen futó darut emeltek a zsinagóga fölé. A daruval minden egyes követ felemeltek, majd háromdimenziós lézer szkenneléssel pontosan lemérték, végül egy mikrocsipet ültettek minden egyes kőbe, hogy azt később azonosítani lehessen. Mivel a környéket az utóbbi ezerötszáz évben alig lakták, így a legtöbb kő ott maradt, ahová a földrengéskor esett. Ezeket az adatokat számítógépre vitték és, mint egy hatalmas háromdimenziós összerakó játékban, egy speciális programmal kiszámolta, hogy hogyan kell a köveket újra összeilleszteni. A munka éveket vesz igénybe, eddig a zsinagóga földszintjét sikerült rekonstruálni.

 

Dan Diamant

 

Megszakítás