Kalman Weinfeld rabbi a United Airlines egy járatával utazott üzleti ügyekben. Amikor a leszállás után készült elhagyni a gépet, a távozó utasoktól búcsúzó pilóta két jiddis szót mondott neki. Innen indult ez a meglepő történet.

Weinfeld rabbi kósersági felügyelő Crown Heightsban. Néhány nappal ezelőtt a Bahama-szigetekre utazott, ahol felügyelte egy helyi étterem kikóserolásának folyamatát. A helyszín egy vallásos zsidó csoport egyhetes rendezvényének ad otthont hamarosan. Bár a rabbi bármikor nyitott arra, hogy zsidó embertársait közelebb hozza a vallásossághoz, nem számított arra, hogy erre éppen egy pilótafülkében lesz majd lehetősége.

A rabbi leszállás után megköszönte az utat, a pilóta pedig hagyományos jiddis fordulattal így felelt: zej gezunt – legyen egészséges! Weinfeld rabbi azonnal visszakérdezett: „Ön zsidó?”. Mivel igenlő választ kapott, arról érdeklődött a pilótánál, hogy rakott-e már tfilint. A repülőgép vezetője erre azt felelte, hogy egyszer már igen, és hogy kapcsolatban áll a bronxville-i Chábád központ vezetőjével, Sruly Deitsch rabbival. Mivel azt is mondta, hogy szívesen tenne ismét tfilint, Weinfeld rabbi azonnal akcióba lendült. A pilótafülkében segített a pilótának feltenni a bőrből készült szíjakat. Ekkor lépett be a másodpilóta, és kiderült, hogy ő is zsidó. „Azt mondta, hogy tudja a Smát, és időnként el is mondja, de már 44 éves, és még soha életében nem rakott tfilint.” – magyarázta később Weinfeld rabbi.

Miután a másodpilóta is feltette – életében először – a tfilint, a rabbival együtt örömteli táncot jártak a pilótafülkében. Még ott helyben, hármasban megünnepelték a pilóta bár micváját. „Az utazás után a pilóta kapcsolatban maradt velem, és elmesélte, hogy a családját nagyon felvillanyozta a bár micvája híre. Azt is mondta, hogy szeretne továbbra is kapcsolatban maradni velem, és még többet tanulni”- mesélte lelkesen a rabbi.

Mázál tov!

zsido.com

Forrás: COL

A bár micváról és a hozzá kapcsolódó szokásokról, tárgyakról a nemrégiben közzétett sorozatunkban olvashat:

Bár micva

Tfilin

Tfilinrakás

Tálesz